04182024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Socialdemokraternas budget för 2014

Hänt i Värmdö

Socialdemokraterna i Värmdö offentliggör sin budget i dag vid lunchtid. Mårtenssons meningar har tagit del av den.

Den innebär lägre nettoinvesteringar för 2014 än de styrande. En stor skillnad är investeringarna i Gustavsbergs hamn. Där satsar man 95 miljoner i stället för de styrandes 175. Man vill också sälja räddningsstationen och får in 38 miljoner på det.

Socialdemokraterna vill också projektera en ny högstadieskola. Ett särskilt boende i Brunn byggs ett år tidigare.

Annars är fokus på skolan. Läxhjälps-studion och bättre it är två av förslagen.  Ett läs- och skrivlyft är en annan idé från socialdemokraterna. Ett pedagogiskt utvecklingscentrum ska också inrättas kallat Pedagog Värmdö. Satsningen är på 2 miljoner för 2014.  Totalt satsas 45 miljoner extra på skolan.

Ett trådlöst ”nätverkscentrum” under överdäckningen vid Farstaviken är ett annat förslag. Lots för äldre vill man också ha.

På kultursidan ska konstnärer på ett stöd på 10.000 kronor per år. Porslinsmuseet ska inte längre vara bolag. I stället ska de drivas som en del av kulturförvaltningen.

Skatten sänks inte om socialdemokraterna får som de vill.

I vissa avseenden är socialdemokraternas budget mer borgerlig än koalitionens. En traditionell folkpartist skulle känna igen sig i mycket av förslagen. Mer fokus på lägre skuldsättningen än de styrande ger upp och nedvända världen-känsla. Frågan om fler hyresbostäder passar man på. Det verkar finnas en medvetenhet om att detta kommer att kosta allt för mycket.

Budgeten är lastad med godis. En del kommer att säga valfläsk. Andra kommer att gilla den. Helt klar har det mera färg på driftssidan än de styrandes.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar