09282022Huvudnyheter:

Statsbesök som metervara

Hur mäter man ett statsbesök?

-En sak är klar och det är att enbart ett mått gäller: meter.

Först och främst är det hur många meter röd matta, länk som det går åt. Nästa fråga är hur många meter betongbarriärer som krävs. Man får heller inte glömma antalet meter kravallstaket. Mer nogräknade har koll på antalet meter metallbarriärer. För polisens del gäller det antalet meter avspärrningsplast. Sist och slutligen är det en fråga om hur många meter text som statsbesöket generar.

Var och en inser att de flesta av dessa metrar skapar labyrinter. En del kan kan ta sig igenom. Andra har absoluta stopp. Det kan gälla för kortare eller längre tid. Texten finns numera inte bara i traditionell media. Även skyltarna som trafikverket äger förkunnade med antydningar i text ”Stort besök”.

Ett statsbesök är självklart mer av en symbolhandling än något annat. Ingen ska förvänta sig några konkreta resultat av ett sådant. Ju mäktigare land statschefen företräder dess mindre chans att några konkreta resultat kan skönjas.

I Sveriges fall blev Barack Obamas statsbesök i Stockholm mer av en övergångsrik. Detta var det yttersta beviset på att Sverige lämnat Palme-eran bakom sig och numera helt betraktas som en av USAs vänner.

Besöket sker typiskt nog av en president som är återvald. Då finns det utrymme för utrikes resor. Är man som Barack Obama redan ”lame duck” lär det bli många resor. Inte till Sverige kanske, men till när och fjärran.

Visst gav statsbesöket ett annat sken åt huvudstaden. Pompa, ståt och stolthet blandades med nyfikenhet i ett sommarvarmt Septemberstockholm. En vän kom på besök. Ganska snabbt går livet tillbaka till det normala, länk. Det som återstår är notan, länk

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar