04142024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Val i Tyskland

I Tyskland är det förbundsdagsval den 22 september. EUs och Europas viktigaste nation rent ekonomiskt går till val. Förbundskansler Angela Merkel har under de senaste sex månaderna agerat med större försiktighet för att inte riskera omval. Inom socialdemokraterna verkar man däremot ägnat sig åt krypskytte internt.

Enligt opinionsundersökningar, länk ökar Merkels CDU/CSU från förra valets 33,9% till kring 40%. Socialdemokraterna verkar stå ganska stilla på 23%. I vissa undersökningar talas om en mindre ökning på ett eller två procent. De Gröna verkar göra ett valresultat i paritet ved valet 2009, dvs 10,7%. Däremot minskar liberalerna FDP från 14,6% till mellan 5-7%. En rejäl tillbakagång alltså. En nykomling på den politiska arenan är piratpartiet som verkar få kring 3%.

Den enda TV sända valdebatten i går kväll lär inte ändra på opinionsläget, länk, länk, länk. Den var tuff debatt, men den lär inte ha lockat väljare att byta parti. Det innebär att Merkel sitter kvar om än med en försvagad koalitionspartner. Integritets och internetfrågorna får ett helt annat fokus med ett Piratparti på 3%, om än på marginalen. För Europa innebär det för det första att det dödläge som rått i EU försvinner.

Valresultatet lär innebära att det inte blir några större kursändringar. Grekland lär inte få några nya skuldnedskrivningar. Det är mycket osäkert om man kan förvänta med stöd än vad man redan fått.

I Tyskland stärker temporärt socialdemokraternas ledare Peter Steinbrûck sin position. Han har framförallt varit omstridd i sitt eget parti. Inför nästa förbundsdagsval lär han vara utbytt.

Valet verkar gå som Tyskland oftast tänker -stabiliteten och kontinuiteten främst.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar