04182024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Bergman bangar

Kommunalrådet och Värmdös finansminister Anders ”Ankan” Bergman slutar i Värmdöpolitiken, länk. Detta var en väntad avgång och Mårtenssons meningar har tidigare kommenterat detta.

Precis som sin folkpartistiske företrädare Peter Bondesson blev det bara en mandatperiod som kommunalråd. En person med god insyn i Värmdöpolitiken säger till Mårtenssons meningar. ”Att både Bondesson och Bergman blev upp som en som och ned som en pannkaka.”

Det är en omstridd och kontroversiellt politiker som nu lämnar Värmdöarenan. Han har uppskattats av en del i den ledande koalitionen och var framförallt arkitekten bakom koalition för Värmdö. Under senare tid har dock de kritiska rösterna blivit allt högre.

Anders Bergman har i sitt värv talat om att minska kommunens skulder. Samtidigt har de ökat med närmast Grekiska mått under hans överinseende.

Internt inom folkpartiet är han en av dem som mest aktivt arbetade för att frysa ut ersättaren i kommunstyrelsen och den mest kryssade folkpartisten i fullmäktige, Olle Markstedt. Hans ledarstil internt har annars kännetecknats av ordning och reda.

Som kommunalråd har Anders ”Ankan” Bergman gjort sig känd som en hemlighetsmakare. Som finansminister har han på många sätt varit den mäktigaste mannen i Värmdöpolitiken. Han inser, helt riktigt att den rollen lär han inte få behålla efter valet. Därför avgår han nu.

Bergman beviljades heller inte ansvarsfrihet av kommunfullmäktige. Under en period av ytterligare ett antal månader kan han ställas till ansvar av fullmäktige. Skälet till att ”Ankan” inte fick ansvarsfrihet var till stor del hans hantering av skandalen kring Värmdövallen AB.

Oppositionens nya laguppställning i kommunstyrelsen lär inte ha gjort livet lättare för ”Ankan”. Det är ett annat skäl till varför han väljer att lämna Värmdöpolitiken efter valet. Det är inte detsamma som att lämna politiken. Han vill nämligen fortsätta i lanstinget.

I ett meddelande till de mest inflytelserika politikerna i den styrande koalitionen skriver Bergman själv  om sin avgång så här:

Unknown-5”Efter moget övervägande så har jag tagit beslut att inte kandidera till KF nästa mandatperiod och det berättade jag igår på ett välbesökt FP-möte där de i FP som kandiderar presenterade sig och sina tankar.

Jag vill dock vara tydlig med att jag kvarstår mandatperioden ut så ni slipper mig inte ännu på ett tag.”

I en kommentar till avgången skriver folkpartisternas ordförande i Värmdö, Fredrik Sneibjerg så här i ett pressmeddelande:

”- Jag beklagar Anders beslut men jag har förvissat mig om att han fortsätter sin förtroendemannaroll som kommunalråd mandatperioden ut. Han har också fortsatt föreningens fulla stöd.”

Man kan notera att Bergman fortfarande har föreningen stöd. En ganska udda formulering. Oftast när man skriver på det sättet indikerar det något annat. Vad det innebär för Bergmans del återstår att se.

Mårtenssons meningar lyfter på hatten och önskar Bergman lycka till i fortsättningen med vad det än nu blir. 66 år är en alldeles för låg ålder för att dra sig tillbaka vid. Gästskribent på Mårtenssons meningar skulle kanske vara något?

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar