04172024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Ett stängt USA börjar öppnas

USA nådde som bekant ingen uppgörelse om skuldtaket. Det stängde ned USA. En hel rad konsekvenser som 800.000 statsanställda permitterade gör intryck. Den kommande veckan är den då man måste nå en uppgörelse mellan demokrater och republikaner. I annat fall talas det om en de facto betalningsinställelse för USA. Då blir konsekvenserna ännu naturligtvis större.

I intervjuer talar de närmast inblandade i konflikten om att man måste komma ur dödläget. Den andra parten måste sluta sitt löjliga och farliga spel. President Obama skyller på republikanernas Boehner. Då menar att han ha moralen på sin sidan, länk. Lagt kort ska ligga.

Republikanerna försöker nu med en lösning där man finansierar de delar av regeringens verksamhet man gillar, länk. Man vill starta om statens verksamhet bit för bit, länk. Självklart vållar detta irritation på den demokratiska sidan. Demokraterna vill att man beslutar om helheten och inte blockerar något utvalt program, som Obamacare.

I grund och botten ser vi en kamp om skatter, statens storlek och inriktning. Det är vad budgetkrisen gäller. Republikanerna har vunnit mycket terräng de senaste åren. Staten har blivit mindre.

Den demokratiska presidenten Obama har inte kunnat förverkliga sin politik. Det är effekten av att makten delats i tre, den lagstiftande, den exekutiva och den dömande makten. Republikanerna har  kontrollen över den lagstiftande makten. På så sätt blockerar man presidenten.

Fram till och med den 15 oktober kan den låsta situation fortsätta. Därefter talar man om risk för betalningsinställelse. Så långt är det mycket tveksamt om någondera parten vågar driva situationen mot stupet. De som lär mjukna innan dess är moderata republikaner. De menar att man uppnått en hel del och vill inte riskera detta. Man vill att republikanerna ska upplevas som ansvarsfulla.

Det vi ser är ett klassiskt chicken-race, länk. John Boehner visade på detta under söndagen. Frågan är  vem väjer först?

Denna budgetkris lär inte gå obemärkt förbi på så många områden. Ett av dem där den lär göra sig påmind är i förpostfäktningarna inför primärvalen till nästa presidentval.

Att USAs anseende har skadats står redan klart, länk. Om det bli en global oro återstår att se. Det lutar åt en lösning bokstavligt talat fem i tolv.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar