04232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Fortsatt dödläge i USAs budgetkris

I USA har inga framsteg gjorts hittills för att lösa budgetkrisen. Dödläget är närmast totalt.

På tisdag i nästa vecka prognostiserar man att risken för att denna världens ledande nation inte förmår betala sina skulder längre går över i verklighet. Det kan bli så att nationen USA missar sina första räntebetalningar. Krisen går då in i ett långt allvarligare skede.

På den båda sidor oroar man sig över konsekvensenserna. Även USAs största utländska kreditgivare Kina oroar sig, länk. Man har stora värden att skydda och ett behov av en världsekonomi som expanderar. Skuldkrisen skapar som bekant oro. Den gynnar inte Kina.

The New York Times rapporterar, länk att krisen för vissa blir ett sätt att positionera sig  inför 2016 år primärval och slutligen presidentval. Det försvårar naturligtvis också en rationell och snabb lösning.

Bland de mest sannolika  kandidaterna finns, länk på den republikanska sidan: Senatorn Marco Rubio,  Guvernören i New Jersey Chris Christie, Senatorn Ted Cruz, lillebrodern till tidigare presidenten och den tidigare Guvernören i Florida Jeb Bush, ledamoten i Representanthuset Paul Ryan, Guvernören i Louisiana Bobby Jindal, Guvernören i Texas Rick Perry och den tidigare presidentkandidaten Rick Santorum. Den tidigare vicepresidentkandidaten Sarah Palin nämns också i diskussionerna.

Ted Cruz och Marco Rubio är två starka och profilerade aktörer i budgetkrisen på den konservativa sidan. Dem och några till måste den republikanske talmannen John Boehner, länk hantera för att baxa igenom en lösning.

På den demokratiska sidan finns två riktigt starka kandidater, Hillary Clinton och vicepresident Joe Biden. Budgetbråket lär gynna Clinton. Hon är inte involverad överhuvud taget.

Bland republikanerna är frågan hur man positionerar sig i förhållande till Tea Party rörelsen. Med eller mot, är frågan. Supportrar från näringslivet ställer krav på att samhället fungerar. Trycket ökar på republikanerna från alla håll, länk.

I dag, Amerikansk tid sätter president Bush ut sin finansminister  Jack Lew för att  gå på slak lina, länk. Det gäller att förklara eländet som väntar samtidigt som man måste visa på att presidenten har full kontroll, länk.

Den fortsatta utvecklingen i USA lär inte på kort sikt erbjuda några långsiktiga lösningar. I stället lär det bli små dellösningar, länk. Lösningar för någon eller några veckor i taget lär det bli. Mycket talar därför för att krisen blir utdragen. Sannolikt ser vi en mera långsiktig lösning först under första kvartalet 2014.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar