04232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Inför staten är vi alla tattare

Den liberale och  frihetlige debattören  Henrik Alexandersson reflekterar i denna artikel över registrering av medborgare, länk. Han  utgår från avslöjandet av Skånepolisen register av romer i sin krönika. Artikeln har också varit publicerad på Henrik Alexanderssons blogg,
Skånepolisens register över romer är osmakligt, olämpligt och förmodligen även olagligt. Och för varje gång polisen försöker komma med bortförklaringar blir historien bara värre och mer pinsam.Oavsett om vissa romer / zigenare / resande skulle ha vissa beteendemönster som gör att polisen intresserar sig för dem eller ej – så kan och skall man inte ge sig på en hel etnisk grupp på grund av vad vissa individer kan ha gjort eller inte gjort. Det är inte fair play i en demokrati, det är förmodligen kontraproduktivt och det är rätt och slätt orättvist. Varje människa måste bedömas utifrån sina egna handlingar – oavsett etnicitet.Detta verkar – faktiskt – de flesta svenska samhällsdebattörer ha kopplat. Upprördheten över den skånska polisens tilltag är omfattande.

Det är därför det blir så konstigt när samma samhällsdebattörer, samma politiker och samma förståsigpåare fullständigt ignorerar när exakt samma sak sker i ett annat sammanhang.

Jag syftar naturligtvis på massövervakningen. FRA:s automatiserade spaning på våra telekommunikationer. Teledatalagringens registrering av alla svenskarsalla telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner. Polisens rätt att avlyssna människor utan brottsmisstanke. Övervakningen av vanliga, hederliga medborgare som inte är misstänkta för något brottsligt.

Enda skillnaden är att den här gången är det inte en etnisk grupp som pekas ut – utan hela befolkningen som behandlas med samma fördomsfulla misstänksamhet som förr drabbade ”tattarna”. Den unkna kollektivismen är dock precis den samma.

Det är välgörande att drevet nu går mot polisens etniska registrering. Men jag skulle önska att samma upprördhet även drabbade den övervakningsstat som nu rullas ut. (Till exempel har FRA rätt att registrera folk utifrån parametrar som religiös övertygelse, politiska åsikter, etnicitet och sexuella preferenser.)

Henrik Alexandersson

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar