06232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Lokal opinionsundersökning för Värmdö

Mårtenssons meningar har fått del av resultat från en lokal opinionsundersökning för Värmdö kommun. Undersökningen visar på fyra viktiga förändringar. 1) Socialdemokraterna på Värmdö går fram. 2) Moderaterna backar. 3) Det gör även miljöpartiet. 3) Även Sverigedemokraterna går framåt.

Moderaterna backar med tre mandat. Det gör att man skulle få 16 mandat. Socialdemokraterna skulle få 18 mandat. Det skulle i så fall göra socialdemokraterna till största parti i Värmdöpolitiken. Miljöpartiet backar med ett mandat till 4 och Sverigedemokraterna får 4 mandat. Vad gäller övriga partier är det svårt att dra några säkra slutsatser.  Ibland mot bakgrund av de rent statistiska förutsättningarna för undersökningen.

Det parlamentariska läget lär hur som helst bli mycket osäkert. Mycket talar för att miljöpartiet kommer att lämna den ledande koalitionen eller inte kommer få vara med i den.

Att få majoritet lär bli en stor utmaning. Den enda parlamentariskt starka lösningen lär då bli en stor koalition mellan socialdemokrater och moderater. Det är dock vara en lösning som av personmässiga skäl kommer att bli mycket svår att få till. Småpartierna kommer spela en nyckelroll.

Fotnot:

Så här ser läget ut i dag efter 2010 års val.  Fullmäktige har 51 ledamöter och därför krävs det 26 mandat för att få majoritet.

Moderaterna 19 mandat.

Socialdemokraterna 15 mandat

Miljöpartiet  5 mandat

Folkpartiet 4 mandat

Centern 3 mandat

Kristdemokraterna 2 mandat

Sverigedemokraterna 2 mandat

Vänsterpartiet 1 mandat

 

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar