06232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

New York: Efter Michael Bloomberg

I natt var det slutdebatt i borgmästarvalet i New York, länk. Efter primärvalsprocessen finns det nu kvar två kandidater , demokraten Bill de Blasio och republikanen Joseph J. Lotha. Efter en tuff debatt är det nu väljarna som ska säga sitt. Republikanen Lotha får ses som underdogen i valkampanjen.

New York är traditionellt ett starkt demokratiskt fäste.  Det gör den frispråkige och färgstarke de Blasio till favorit. En möjlighet är att väljarna vill ha något nytt och ändå bekant. På den beskrivningen passar republikanen Lotha som var vice borgmästare under Rudy Giuliani väl in.

Den nuvarande borgmästaren Michael Bloomberg har lyckats med konststycket att sitta tre mandatperioder i rad. Han var demokrat fram till år 2001. När Bloomberg väl valdes 2002 var det som republikan. 2005 valdes Bloomberg om och lämnade sedan det republikanska partiet 2007. Vid valet 2009 ställde han upp som en oberoende kandidat med eget parti. I och för sig i ett begränsat samarbete med republikanerna. Det är värt att notera att Bloomberg lyckades ändra lagstiftningen så att en borgmästare i New York numera kan bli återvald tre gånger. Han var själv den förste att bli det.

Bloomberg har varit en självständig och egensinnig borgmästare. Skol- och hälsofrågor har varit viktiga för honom. Där har han varit starkt liberal i en Europeeisk betydelse. Han har rekryterat medarbetare mer utifrån kompetens än från partitillhörighet. I skattefrågor har Bloomberg en konservativ inställning. Bloomberg har enbart tagit emot en dollar per år som borgmästare i lön. Han åker så ofta tillfälle ges tunnelbana till jobbet. Å andra sidan är han både ägare av en helikopter och har certifikat för en sådan. Bloomberg är som en av världens rikaste män och en stor filantrop. En udda fågel i politiken. 31 miljarder dollar i förmögenhet ger en viss frihet.

Den 71 årige Bloomberg lär inte vila på lagrarna. I det kommande presidententvalet 2016 kan han mycket väl ställa upp som kandidat för sitt eget oberoende parti. Möjligen får han då kämpa mot en republikansk kandidat som skulle kunna vara hans företrädare på borgmästarposten, Rudy Giuliani och mot demokraten Hillary Clinton.

Den 5 november hålls borgmästarvalet då får vi se om det är Lotha eller de Blasio som är namnet vi ska lägga på minnet.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar