04142024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Snowden kan få EU:s frihetspris

Whistleblowern Edward Snowden en av tre kandidater till EU:s frihetspris till AndrejSacharovs minne, Sacharov priset, länklänk.

Av de ursprungligen sju nomimerade återstår nu tre kandidater. Priset delas ut den 10 oktober.

Bland de återstående finns Malala Yousafzai, den Pakistanske tonåring som sköts i huvudet under en demonstration för rätten till utbildning för flickor.

Den tredje är en grupp fängslade Vitryska dissidenter. Bland dem kan nämnas Ales Bialiatski, Eduard Lobau och den tidigare presidentkandidaten Mykola Statkevich.

I ett pressmeddelande skriver piratpartiet i Europa parlamentet om nominering man gjort av Snowden:

 

”Whistleblowern Edward Snowden, som avslöjat USA:s globala massövervakning, är nu ett steg närmare att få Europaparlamentets Sakharov-pris. Priset delas varje år ut till en person eller grupp som tagit strid för frihet och mänskliga rättigheter.

-Nu är Snowden en av de tre kandidater som Europaparlamentet slutligen har att välja mellan. Detta är glädjande då han är en kandidat som skulle vara väl förtjänt av priset. Hans avslöjanden har långtgående konsekvenser vad gäller vanliga människors rätt till privatliv och fri information, säger Christian Engström som är ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet.

-För oss svenskar känns detta extra angeläget, eftersom Snowden har visat hur Sverige och FRA är en del i det globala övervakningsnätverk som USA bygger upp, säger Amela Andersdotter, även hon ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet.

Edward Snowden nominerades av Europaparlametets gröna grupp, där Piratpartiet ingår. I nomineringen sägs bland annat ”Edward Snowden har riskerat sin frihet, för att vi skall kunna försvara vår frihet.”

-Att Edward Snowden nu är en av kandidaterna till EU:s Sakharov-pris är en tydlig signal till Sverige och unionens övriga medlemsstater. Ge denne modige man asyl hos oss, avslutar Christian Engström ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet.”

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar