04222024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

USA öppnar igen

Så har lagstiftarna på Capitol Hill i Washington fattat beslut om att öppna USA, länk. Presidenten kommer att godkänna beslutet och staten USAs verksamhet går till normal drift, länk, länklänk, länklänk.

Medel finns nu för att driva statens verksamhet till den 15 januari 2014 och höja skuldtaket till den 7 februari 2014. Det vi ser är ingen långsiktig lösning utan en tillfällig sådan. Det är upplagt för ny budgetdramatik redan efter årsskiftet. Revansch är något som det ropas på. Den kan få allvarliga konsekvenser.

Under mellanperioden ska en grupp bestående av den tidigare republikanske presidentkandidaten Paul Ryan och den demokratiske senatorn Patty Murray söka finna en mera långsiktig lösning. Få tror att man kommer att lyckas. I vart fall inte i tid.

En paradoxal vinnare i krisen är talmannen Johan A. Boehner. Han verkar ha stärkt sin position genom krisen. Märkligt nog i båda läger.

Konsekvenserna för staten USA kommer att bli sänkta kreditbetyg, som Mårtenssons meningar tidigare talat om. Kreditvärderingsföretaget Fitch, länk har placerat USA på sin bevakningslista, med motiveringen att man överväger nedgradering, länk. Budgetdramatiken är orsaken. Om Fitch nedgraderar USA som låntagare kommer alla de  tre stora kreditvärderingsföretagen  att ha USA i näst bästa kreditkategorin, länk. Fitch har nämligen fram till nu värderat USA med bästa kreditrating.

För republikanerna är utfallet ett betydande bakslag. President Obama lär också närmast bli helt handlingsförlamad under sin återstående presidentperiod, länk. Bara detta är illavarslande för USA som nation.

Den stora frågan är vad som kommer att ske inom det republikanska partiet? Opinionsmässigt har man förlorat terräng. De konservativa krafterna i partiet känner sig närmast förrådda. Kommer man att samarbete mer som ett lag eller kommer fraktionerna inom partiet att agera än mer självständigt?

Hur republikanerna kommer att agera på nyåret återstår att se. USA har ytterligare en gång förstärkt en redan stark polarisering.

En möjlighet är att det republikanska partiet spricker. Spänningarna är nu så stora att det är ett möjlig scenario.

De konservativa krafterna kommer i vart fall att öka pressen när det gäller politikens inriktning och vilka som ska företräda den. Detta kommer att märkas i framtida val och speciellt i primärvalsprocessen inför nästa presidentval.

USA behöver långsiktiga lösningar på sina strukturella problem. Sällan har nationen stått så långt från detta.

 

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar