04182024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Vem blir ny riksbankschef?

Den mest absurda debatten under veckan har den vanligen mycket läsvärda tidningen Affärvärlden dragit igång.  Den före detta framgångrika riksgäldsdirektören och mindre framgångsriken partiledaren i moderna, Bo Lundgren berättar om vem som blir ny riksbankschef, länk i en itntervju. Han  tippar att Cecilia Skingley blir ny riksbankschef.  Hon var en av Lundgrends förtrogna och underställda under sin tid som aktiv politiker. Lundgrens utspel andas en sak och det är: ”jag vill inte bli bortglömd”. Dagens industri var inte sena att hänga på tåget.

Spekulationerna kommer igång det är ganska lång tid kvar till det är dags att välja efterträdare till Stefan Ingves. Hans mandat går ut 2017.

Det kan vara värt att fundera över kandidaterna och hur processen går till. De som ansvarar för valet av riskbanksdirektionen är riskbankfullmäktige. Det är en 11 person stark grupp. I dag leds den av moderaten Johan Gernandt med socialdemokraten Sven Erik Österberg som vice ordförande.

Enligt vad Mårtenssons meningar förstått var varken Skingley eller Martin Flodén förstahandsvalen  till de lediga posterna som  nya vice riksbankschefer. Den intressanta frågan är om de var andra, tredje eller till och med fjärdehandsvalen. Det lär ha varit många som tackade nej. Ett av de tyngsta skälen var den nuvarande riksbankschefen Stefan Ingves.

De två starkaste kandidaterns till ny riksbankschef är Anders Borg och Magdalena Andersson. I Anderssons fall är posten högst aktuell för henne om hon av en eller annan anledning inte blir svensk finansminister 2014. För Borg skulle jobbet som riksbankschef bli ett naturligt steg bort från partipolitiken. Ingen skulle kunna säga att han inte har kompetens.

Annars lär man söka kandidaterna bland Sveriges främsta nationalekonomer. De finns på institutet för internationell ekonomi på Stockholms Universitet. Här finns det två starka kandidater. De är två kompisar, Per Krusell och John Hassler. Båda är respekterade ekonomer och bådas kompetens används av regeringen Krusell sitter i styrelsen för riksgälden, Hassler är ordförande för regeringens finanspolitiska råd.

Dessa båda herrar på femtio plus borde vara de som ger lägst odds.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar