03022021Huvudnyheter:

Ett stycke Sverige

Tänk hur Sverige har förändrats. När jag under tisdagskvällen flanerade i den Norrländska residensstaden Sundsvall ser jag hur Sverige har förändrats. Inte bara på 100 års perspektivet. Även de senaste 10 åren har givit sina årsringar i stadsbilden.

På ett hus med några kontor står det Riksbank. Det är ganska länge sedan riksbanken la ner sina regionkontor. De vanliga bankernas kontor följer efter. De är inte många kvar längre. De få Kontor som finns kvar erbjuder rådgivning. Någon annan service finns inte. Bankpalatsen gav städerna karaktär och en smula prestige. Det tidiga 1900 talets palats finns kvar som kulisser. För bankerna är det numera mest prestige att inte ha några kontor.

På vandringen ned mot vattnet håller en ny stadssiluett på att ta form. En lätt välvd bro blir en sorts regnbåge utan färger. Bilar och lastbilar kommer i tusental att färdas ovanför staden. Man kommer att betrakta det som sker där nere. Nästan 100 ooo människor bor i denna stad.

Där nere i centrum är det tätt mellan restaurangerna. I stället för banker gör restaurangkedjorna sina avtryck. Mac Donalds och O´Leaarys sportbar är två av dem. Stenhusen i staden var de som överlevde den stora branden. 1888 brann det här. Efter det byggdes bara hus i sten.

Hela staden är formad som en gryta. På grytans sidor klättrar fortfarande de fåtaliga trähus som överlevde branden. På grytans botten finns bara stenhus.

Här har förmögenheter skapats på fiske och timmer. El förbrukas som på få andra ställen i Sverige. Pappersbruk, aluminiumsmältverk och glasproduktion är några av förklaringarna. Ljud och dofter ingår i stadens koreografi.  Sundsvall är lynnigt mot sina medborgare.

Sida vid sida med industrierna finns tjänstemännen. Länsstyrelse, kommunförvaltning, bolagsverk och försäkringskassa gör att även byråkraterna känner sig hemma här. Ett eller annat entreprenörsföretag finns här. De bästa rullsolarna tillvkeras här. Namnet Permobil är en sort Rolls Royce inom sitt område. Nu äger Wallenbergs Investor företaget. Familjen Uddéns inflytande över verksamheten tynar bort. Fortfarande är familjebolagsandan levande.

Familjeföretagen har Sverige varit dåliga på att uppskatta. Kanske är det dags att ge dem en rännenas. Ett Sverige som vill leva måste låta familjeföretagen kunna växa och utvecklas. Det gör inte börsjättarna.

I stadens vattenspegel lyser stjärnorna och månen upp. Detta är gammal entreprenörsbygd. På sina håll faktiskt en bedårande vacker del av Sverige.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar