04122024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Folkpartiet håller landsmöte

Folkpartiet håller landsmöte. Där lägger man sista handen vid det som ska vara budskapet i valrörelsen 2014.

Jan Björklund har varit folkpartisten med krav, länk. En del har upplevt honom som hård. Det intrycket har färgat av sig på hela partiet. Precis som så många folkpartiledare går Björklund från hård till mjukare i slutet av sin partiledarperiod. Jämställdhet och samtycke till sex ska locka kvinnorna till partiet. Nej till riskkapitalföretag inom vård och skola ska  öppna upp för väljare från vänster. Dessutom lär det bli lite valfläsk, länk, länk. Som extra krydda lite konkurrens inom Alliansen, länk.

Den nya jämställdhetsministern Marina Arnholm lär bli dragplåstret i valet. Birgitta Ohlsson lär få stå tillbaka något. Efter valet lär det bli dessa två som kommer att tävla om att efterträda Björklund. Tidningen Fokus satsat på Birgitta Ohlsson som nästa folkpartiledare, länk. Jämfört med Arnholm klara hon sig sämre i medialjuset så Mårtenssons meningar satsar i stället en slant på Arnholm.

Folkpartiets profilering mot kvinnor är klok. Alliansen har inte riktigt lyckats attrahera kvinnorna.

Att det måste ställas krav på alla aktörer som driver skola och vård inser  de flesta. Troligen ger denna omsvängning inga nya väljare. Kanske förhindrar den väljarflykt.

Partiet lär inte göra någon stor framryckning. Samtidigt kommer man att klara sig bäst av Alliansens småpartier. 7,06% av rösterna i förra valet. Det är långt ifrån säkert att man upprepar det resultatet. Även för folkpartiet kan det bli en tillbakagång. Då lämnar Jan Björklund omedelbart. I annat fall lär han sitta kvar något längre.

 

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar