07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Henrik Alexandersson: Eurokrisen så dumt

Den liberale och  frihetlige debattören  Henrik Alexandersson reflekterar i denna artikel över varför Euron inte fungerar.  Artikeln har också varit publicerad på Henrik Alexanderssons blogglänk

Det finns något mörkt, frustrerande randianskt över det drama som växer fram mellan Tyskland och euro-zonen.

Tysklands ekonomi går för bra, den är för stark och landet exporterar för mycket. Det skulle normalt sett vara bra saker. Men nu är det alltså ettproblem. Inte för Tyskland, utan för de andra länderna i euro-zonen.

Om man binder ett antal länder med olika företagskultur, olika ekonomisk politik och olika ekonomiska förhållanden till samma valuta, samma växelkurs och samma ränta – då blir det ju så här. Vilket är exakt vad vi euro-kritiker varnade för från början.

För att en gemensam valuta skall kunna fungera måste alla gå i takt. Hur det skall gå till är ett mysterium. Men vi vet att EU-kommissionen ser överstatlighet, centralstyrning och politisk kontroll av ekonomin som verktyg för att uppnå just detta. Vad kan väl möjligen gå fel?

Nu kommer man naturligtvis aldrig att lyckas synka konjunkturcykler, statsfinanser och näringspolitiken i till exempel Tyskland och Grekland. I vart fall inte under demokratiska former. Men denna enkla sanning vägrar Bryssel acceptera.

Henrik Alexandersson

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar