09282022Huvudnyheter:

Löfven osäker på valseger

I veckan berättade socialdemokraternas ledare att han vill bryta upp blockpolitiken, länk länk. Skälet är inte att han vill. Löfven måste försöka. Det gäller politisk överlevnad för honom.

I den tradition som säger att socialdemokrater gärna regerar i minoritet ställer sig nu Stefan Löfven.

Analysen av opinionsundersökningar är ganska klar. Sannolikheten för att något av blocken får egen majoritet är liten. I det läget måste man pröva nya alternativ. Det är vad socialdemokraterna gör nu. I första hand vänder man sig till folkpartiet och centern.  Inte helt oväntat stöter inviten på partull, länk. Att före valet öppna dörrarna till värmen i regeringskvarteren skulle vara politiskt självmord för något av de mindre allianspartierna.

Det politiska läget Löfven gör är att realitetsanpassar. Sverigedemokraterna som vågmästare ritar om den politiska kartan. Vad Löfven inte ta hänsyn till är att sittande regeringschef har ”pole position” för att fortsätta regera.  Olof Palme blev närmast en virtuos på detta område. Den som lär ha lättast få till ett blocköverskridande samarbete lär vara Fredrik Reinfeldt. Nyckelspelaren i läggspelet är inte folkpartiet eller centern. Det är miljöpartiet, länk. Med ett stort paket till detta parti  och ett antal taburetter kan Fredrik Reinfeldt mycket väl ta hem spelet inför ögonen på en närmast förvånad Stefan Löfven.

Sverigedemokraternas motsvarighet i Norge  ”Fremskrittspartiet” har vid de senaste stortingsvalen inte hamnat under 14%. Under 2000 talet har man nått följande valresultat: 2001 14,6%, 2005: 22,1%. 2009: 22,9% och 2013 16,4%.

I Danmark har Sverigedemokraternas motsvarighet ”Dansk folkeparti” fått följande valresultat:  2001: 12,0%, 2005: 13,3%, 2007: 13,8%, 2011: 12,3%. Trots att man är något mindre än Fremskrittspartiet i Norge har man haft ett stort inflytande över den Danska politiken genom samarbetet med den dåvarande statsministerns Anders Fogh Rasmussen.

Värderingmässigt är inte Skandinaverna så olika. Även om vi Svenskar gärna vill framhålla oss som mer fria från fördomar. I ljuset av detta finns det anledning att tro på ett valresultat för Jimmie Åkesson och hans Sverigedemokrater kring 15%. Sedan kan de exakta siffran vara ett par procent upp eller ned. Det är nog tyvärr den väg den Svenska politiken kommer att vandra. Notabelt är att Danmark och Norge är betydligt mindre generösa än Sverige när det gäller flyktingpolitiken och invandringen. I dessa länder har man dessutom mera öppet diskuterat flyktingpolitikens och invandringspolitikens för och nackdelar. Mycket talar för att dessa frågor kommer att diskuteras mer i Sverige.

Frågan är nu hur de två stora partierna i Sverige kommer att positionera sig inför insikten av ett betydligt större Sverigedemokratiskt parti?

Löfvens utspel lär bara vara det första i en lång rad.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar