07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Ny koncernchef för Bonniers

Bonnierkoncernen får ny koncernchef, länk, länk, länk, länk, länk, länk. Det blir Tomas Franzén som tar över.

Franzén har bakgrund som vd på sökföretaget Eniro och nu senast VD för Com hem. Valet blev en MGN, en minsta gemensam nämnare. Familjegrenarna kunde enas kring en person ingen i ägarfamiljen hade något mot.

Bonnierkoncernen var länge den ledande mediakoncernen i Norden. Man hade option på att förvärva det då ganska obetydliga Norska mediebolaget Schipsted. Bonniers avstod. Papperstidningarna levererade under lång tid stora vinster till koncernen. I dag innebär DN, Sydsvenskan och Expressen stora problem för koncernen.

Stora pengar omsätts, vinsterna är försumbara. 29,17 miljarder omsattes 2012. Rörelseresultatet blev näramst försumbara 81,5 miljoner kronor. Efter finansnetto visade man förslut. Med långfristiga skulder  på 5,9 miljarder och en soliditet på 26,95% ser läget allt annat än ljust ut. I det läget behövs något som liknar en frälsare. I vart fall behövs någon som  kan vända utvecklingen och superstrateg.

Tomas Franzén är inte strategen. Inte heller är han mannen som vänder ett bolag. Franzén är en tjänsteman som är smidig. Hans insatser på sökföretaget Eniro var allt annat än lysande. På Comhem har han inte heller gjort sig känd som en stjärna.

Bonnier-koncernen står inför stora utmaningar. Det val man gjort visar på dålig krisinsikt. Man får inte med Tomas Granzén en VD och koncernchef som kan städa. Inte heller får man någon som kan leda den vildvuxna koncernen mot framtidens marknader och tillväxt. Omsättningen har på tre år gått från 30,53 miljarder till 29,17 miljarder.  Det innebär en minskning med hela 1,38 miljarder kronor.

En del starka kandidater verkar ha tackat nej. Styrelsen har känt sig pressad att komma med ett namn. Därför presenteras den nye koncernchefen före årsskiftet.

Vi tippar att Franzén blir ett kortvarig lösning för Bonniergruppen. För att vända utveckligen krävs en ledare av en helt annan kaliber. Där hade en kraft som Lars-Johan Jarnheimer hade varit ett bättre val.Frågan är bara om han hade varit intresserad? Det gäller för många av de bästa kandidaterna.

Nu ökar osäkerheten kring Bonniergruppen. Det kan innebära att nyckelmedarbetare lämnar koncernen.

Den nye koncernchefen innebär att krisstämpeln kvarstår för Bonniers.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar