04232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Ny opinionsundersökning

En ny opinionsundersökning och nya reflektioner. Den här gången är det DN/IPSOS som kommer med undersökningen, länk, länk, länk. Nyheterna är att moderaterna ökar med 2,7%. 17%  är fortfarande osäkra. Kristdemokraterna faller under 4% spärren.

I en huvudledare i DN skriver man att valet inte är klart, länk.  DN sällar sig till åsikter som länge förfäktats på denna sida. Det mesta talar nämligen  paradoxalt nog för att Alliansregeringen sitter kvar. Även om man gör ett dåligt val. Precis som socialdemokratiska regeringar gjort så många gånger. Nuförtiden krävs nämligen att en majoritet röstar för en statsminister. Sittande statsminister har alltid trumf på hand. Det som krävs för regeringsbyte är att de inte längre edsvurna röda, gröna och ännu rödare får över 50%. Ett föga sannolikt scenario.

10 månader är det kvar till valet. Avståndet är stort mellan blocken. Förlorare i val kan bli vinnare i regeringsbildningar. Det senaste Danska valet visade på detta. Socialdemokraterna gör ett katastrofval, men får statsministerposten. 2015 blir hur som helst året då Sverige får minst en ny partiledare. Folkpartiet lär byta ut Jan Björklund. I stället blir det med stor sannolikhet Maria Arnholm som tar över. Om Alliansens sitter kvar lär Reinfeldt också lämna. Det kan ske 2015 eller 2016. Vem som blir hans efterträdare är långt mera osäkert. Räkna inte ut hans tidigare hustru Filippa. Hon är mer av en nygammal moderat, vilket partiet lär går tillbaka till att bli bli. Anna Kindberg Batra är annars förhandsfavoriten.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar