05282024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Opinionsundersökning från Novus

En opinionsundersökning i veckan från undersökningsföretaget Novus, länk pekar på tre saker. Sverigedemokraterna kommer med stor sannolikhet att bli ett 10%+ parti efter valet 2014. Det mesta talar dessutom för att Sverigedemokraterna bli vågmästare i riksdagen. Centerpartiets kris är inte tillfällig, länk. Med 3% av väljarna som stöd är krisen ett faktum, länk, länk.

Centerns kris är delvis ett resultat av den strömlinjeformning som Maud Olofsson gjorde av partiet. Det gällde att passa in som borgerligt parti. Då fick inget sticka ut. En lovvärd ansats, men tyvärr delvis ett feltänk. Att centerpartiet ska upplevas som ett stabilt borgerligt parti var säkert viktigt. Att däremot släppa den EU kritiska inställningen var däremot ett misstag. Möjligen skulle partiet också sålt sig dyrare i kärnkraftskompromissen. Man missade dessutom chansen att vara det trovärdiga partiet när det gäller övervakningsmotstånd och att vara garanten för ett fritt internet. I dag är den stora frågan vad skiljer centern från de andra borgerliga partierna?

Annie Lööf var det politiska underbarnet som blev problematisk när hon klev ut i rampljuset som nummer ett. Inte så mycket för vad hon sa, mera för vad hon utstrålade. Media som trots sin politiska korrekthet straffar alltid en kvinnlig partiledare hårdare än en man. De var inte sena att göra kritiken av hennes framtoning till ett huvudnummer. Allt eftersom tiden har gått verkar dock Lööf vuxit in i rollen. Som högerspöke fungerar hon bra. Problemet verkar vara att partiet inte attraherar tillräckligt många liberaler, högerväljare. Kanske skulle en profilering som det mest försvarsvänliga Allianspartiet vara en möjlighet. Här finns en  opinionsmässig lucka och en möjlighet.

Sverigedemokraterna har tigits ihjäl. De frågor man diskuterar har gjorts omöjliga att diskutera utan att sättas vid en skampåle. Här ligger ett problem. Politiken måste våga bekämpa fördomar som finns och samtidigt diskutera en del av de problem som finns hur samhället hanterar invandringsfrågorna. Det finns ett folkligt missnöje med detta. Nu är det 10% av Svenskarna som verkar vilja missnöjesrösta bara baserat på denna fråga.

Att partiet sedan flörtar med nya grupper som offentliganställda som inte har heltidsjobb och vill ha det och pensionärer gör att partiet på något års sikt sannolikt kommer att få en ny etikett. Man kommer att tala om Sverigedemokraterna som högerpopulister, inte som i dag som enbart främlingsfientliga.

Redan i dag attraherar partiet 10%.  Sannolikt underskattar opinionsundersökningsinstituten väljarstödet. De intervjuade kan vara tveksamma att berätta om att man kommer att rösta på Sverigedemokraterna. Det finns risk för att partiet kommer att hamn kring 15% vid valet nästa år.

Lösningen heter att våga diskutera de problem som finns med invandringen. Då kommer Sverigedemokraterna att hamna under 10%.

 

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar