09282022Huvudnyheter:

Tung dag för Löfven

Opinionssiffror för socialdemokraterna på strax över 30% borde inte vara märkliga.

En ny opinionsundersökning från Aftonbladet/United minds visar på valvindarna nu. Inom socialdemokratin talas det om kris när väljarna bara är 30,9%, länk, länk till antalet. Problemet är att partiet inte inser att man är ett 25-30% parti. Med ett nytt politiskt landskap som det vi ser i Sverige är detta läget.

Om man jämför med Norge är bottensiffran under 2000 talet 24,3% och toppsiffran 35,4%. I Danmark har partiet fått mellan 29,1% och 24,8% under 200o talet. En omvärldsanalys visar alltså att utrymmet för socialdemokraterna att hamn över 35% är närmast obefintligt.

Skillnaden i väljarsympatier nu och för 4 år sedan är ganska liten. Den stora skillnaden är Sverigedemokraterna som är närmast dubbelt så stora. Mellan blocken skiljer det 6,6%.För 4 år sedan var det 4,9%. Även då ledde oppositionen.

Dagens andra hårda paket för Stefan Löfven var Allianspartiernas stora tunnelbanesatsning i Stockholm, länk, länk, länk. Mycket miljö och mycket service för medborgarna finns i förslaget. Det kan vara en valvinnare. 80 000 bostäder är heller inte dåligt. Att få storstadsväljarna på gott humör är en förutsättning för valvinst 2014.

Stefan Löfven kommer för varje dag närmare valet vi kommer att känna av underläget. En regering kan alltid presentera förslag som är mera trovärdiga än oppositionen. Dagen i dag går i Fredrik Reinfeldt färger. Man säga att den blå linjen förlängs på mer än ett sätt.

 

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar