06232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Nelson Mandela är död

Världens mest kända pensionär har gått ur tiden, länk, länk, länk, länk, länk. Få kan se tillbaka på sitt liv och fått så mycket gjort gör sitt land. Det är för de medvetna handlingarna som vi framförallt minns Nelson Mandela eller Madiba, som hans klannamn lyder, länk.

Att besegra apartheid såg länge ut att vara en omöjlig uppgift. Kampen mot detta förhatliga samhällsskick engagerade i vart fall i slutskedet en hel värld. I Sverige var engagemanget extra stort. Det finns anledning att vara stolt över.

Kanske har utrikesminister Carl Bildt fångat Nelson Mandela väl i orden, länk: ”Att strida för det som är rätt och riktigt är ädelt och viktigt. Men det som är verkligt svårt är att också kunna bygga broar, försonas och gå vidare in i en gemensam framtid”

Nelson Mandela har förmått att inte bli en myt. Istället har han förblivit verklig under hela sitt liv på ett sätt som få andra. Det är klädsamt och ganska fantastiskt att det är först efter denne mans död som mytbildningen kommer att skapas på allvar. Fram till nu har Nelson Mandela varit verklig ibland ofattbart verklig.

Mellan 44 års ålder och 71 års ålder var denne man fånge. Han avslutade sin första del av liv i frihet med ett fyra timmar långt tal inför domstolen som tillhör de bästa frihetstalen.

Som  statsman kombinerade Mandela sin samlade livsvishet i politik. Han insåg att hatet förblindar och förmådde som ledare att undvika det. Inte så att han undertryckte det. Nelson Mandela var medveten om dess existens, även i sitt eget liv, men tog valet att inte låta det påverka honom. Det är en av förklaringarna till beskrivningarna av denne mans äkthet.

En av de stora paradoxerna i Mandelas liva var att han trots att nästan ingen visste vem har var blev världens mest kända politiska fånge. En annan var att mannen som bevisligen kämpat med våldsamma medel och inte stuckit under stol med det gav kampen för apartheid ett närmast ickevåldsansikte. ANCs kampanj för att ”Frige Nelson Mandela” eller på engelska ”Free Nelson Mandela” blev en av de mest lyckade marknadsföringskampanjerna i världshistorien. Inte nog med det. Den bidrog starkt till att skapa ett majoritetsstyre i Sydafrika. En smula roligt blev det när  Nelson Mandela själv berättar om att han fått veta att en del trodde att Free var ett av hans förnamn. Utan Nelson mandelas förhandlingsinsats skulle självklart inte Apartheid fallit.

Han visade att ingen annan kan göra dig jämlik på riktigt. Han levde och upplevde sig som jämlik med de vita under hela sitt liv. Den värdigheten behöll han i motsats till många andra svarta landsmän. Genom det han gjorde skapade Mandela förutsättningen för att många svarta kunde återupprätta sin värdighet själva. Jämlikheten kommer som bekant inte bara ur ett avtal eller ett beslut. Den kommer inifrån. Det insåg Mandela.

Det är lätt att inbilla sig att världen alltid har ställt upp för Sydafrika och visat respekt för Nelson Mandela. Sanningen är att det skedde först i slutet av 1980 talet. Innan dess var meningarna om både Mandela själv och apartheid betydligt mera delade. I denna eftertankens stund är det värt att komma i håg. Av Mandelas 95 år som levande har världen stött honom helhjärtat under en fjärdedel av hans liv. Frågan var och en kan ställa till sig är var var du de första tre fjärdedelarna? En del var där men många var det inte. Varför kan man undra? Det är kanske den svåraste frågan. En vinnare stödjer alla, men den man inte vet vinner får det svårare. Vilka är dina egna verkliga värden och är du beredd att stå upp för dem?

Det är nu 9 år sedan Nelson Mandela lämnade det offentliga livet. Sedan Nelson Mandela fyllt 71 år har han levt ett liv som fri man. Vi minns hans gärning med tacksamhet och respekt. Nu är Nelson Mandela helt fri.  Frid över hans minne.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar