04132024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Säljaren prutade – ”Dyra bröderna” passiva

Turerna kring Värmdö Hamnar ABs förvärv av Stavsnäs Vinterhamn AB blir allt mer förvirrade.

Vid kommunstyrelsens möte inför kommunfullmäktige i onsdag lades nya fakta på bordet. Dessa visar sig att ingen av de ”dyra bröderna”, Larkner och Bergman har förhandlat ned priset.

I stället är det säljaren som själv justerat ned priset på eget bevåg.

En centralt placerad källa i kommunledning undrar vad som skulle skett om  de ”dyra bröderna” börjat förhandla med säljarna. Förmodligen hade skattebetalarna sparat ännu mer pengar. Uppskattningar talar om minst en miljon ytterligare i lägre pris. Nu får skattebetalarna hålla tillgodo med 600 000 i reducerad köpeskilling. Det är ”bara” 77% över vad värderingen av bolaget visar.

Att politiker och tjänstemän i det offentliga leker butik är inte ovanligt. Däremot är det mera sällan att man kan se exakt vad den bristande kompetens kostar. I det här fallet betalade man 77% för mycket.

Det finns dock ännu större pengar på spel för skattebetalarna i bolaget Värmdö Hamnar. Värdet på Värmdö Hamnar exklusive parkeringsverksamheten som de facto är bolagets verksamhet ligger enligt vad bedömare menar på mellan 180-250 miljoner. Det är marknadsvärdet på exploateringsobjektet Stavsnäs Vinterhamn, givet att Värmdö kommun gör en klok detaljplan.

Frågan är om det värdet består om Larkner och Bergman får fortsätta? Det kan lätt minska med åtskilliga 10 tals miljoner kronor om projektet inte leds med hög affärsmässig kompetens.

Frågan är om skattebetalarna verkligen är villiga att låta de ”dyra bröderna” fortsätta förvaltningen?

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar