04232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

1 miljon besöker Anders Bergman?

En äldre släkting brukade ibland tala om envisa människor med orden: ”envis som en röd gris”.

Kommunalrådet Anders ”Ankan” Bergman har få likheter med en gris. Inte heller är han röd. I vart fall om han själv får beskriva sig. Möjligen som man ser till hans agerande som politiker. Om man får tro herr Bergman är fortfarande han medlem av folkpartiet.

Herr Bergman är envis när det gäller att kommunen ska investera stort och dyrt i Gustavsbergs hamn. Många trodde nog att verkligheten hade sprungit ikapp de storvulna planerna på ett kulturhus med Cirkus Cirkör som dragplåster. Det skulle byggas för 175 miljoner och sedan skulle kommunen finansiera en verksamhet som skulle kosta minst 8 miljoner per år. Till detta kom att man köpte hamnen för 147,5 miljoner. Sedan förvärvet 2012 har hamnen kostat minst 20 miljoner ytterligare. Vid 2014 års utgång är prislappen exklusive konsulter närmare 180 miljoner kronor.  Mycket pengar för skattebetalarna.

Nu visar det sig att planerna i Gustavsbergs hamn inte har blivit mindre. De är faktiskt ännu större och dyrare. Det visar tidigare inte offentliga dokument som Mårtenssons meningar tagit del av

Konsultbolaget Structor är inhyrt för att vidga vyerna. Som om det inte skulle räcka kommer tre arkitektbyrårer att inbjudas för att skissa på hur det ska se ut. Bara det en kostnad på 450 000 kronor.

Tanken är att Värmdös politiker tänker för inskränkt. Man måste tänka större.  Ett kulturhus räcker inte. Det ska vara riktigt attraktivt. Inte mindre än en miljon besökare har man tänkt sig per år. Innehållet  i projektet som sägs vara unikt. Trots det är projektet mycket likt de idéer som fanns 1997 när den Norske affärsmannen Atle Brynestad skulle gräva guld i Sigtuna. Projektet Steninge slott skulle  locka många. 250 000 besökare fick man det bästa året. 200 miljoner satsades. Till det kom löpande förluster i verksamheten. Den gick inte ihop. 2009 har Brynestad inga pengar kvar.

Atle BrynestadSamma år köpte den svenske fastighetsinvestorn Per Taube  projektet för 127 miljoner.

Värmdö kommun kommeratt om man förverkligar sina planer att satsa närmare en halv miljard i hamnen.  Man ska ha fyra gånger så många besökare per år än den rutinerade affärsmannen Brynestad. Han ägde inredningskedjor och glasbruk själv. Så det fanns synergier.

Vad säger att Värmdö kommun ska lyckas bättre än vad Atle Brynestad gjorde i Sigtuna? Ideerna är mycket lika, precis som aktiviteterna. Är det månne affärssinnet hon megaspenderaren bland Värmdö politiker, Anders ”Ankan” Bergman?

Envis som en röd gris var ordet.

Hur vore det om man folkomröstade om kommunens satsningar i Gustavsbergs Hamn?

Fotnot: Den över bilden föreställer Alte Brynestad och den undre Anders Bergman

 

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar