04222024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Obamas state of the union tal

Det var en president som närmast givit upp som talade till nationen i går kväll, i sitt ”state of the union” tal, länk. Det enda som återstod var retoriken. Även om ”action”, var ett återkommande ord.

Inte mycket har åstadkommits och än mindre kommer att åstadkommas. Problembeskrivningarna var mindre målande än vanligt, även om presidenten lyckades beskriva en nation med utmaningar. Klyftorna är stora och har blivit större. Att genom ett presidentdekret ge projektanställda i staten högre minimilön löser inte det problemet. Minimilönerna för det stora flertalet blir inte högre, länk, länk genom detta.

Man kan undra över varför presidenten talar om att först nu använda presidentdekret (executive orders) mera frekvent. Han är en av de presidenter som använt detta medel minst. Under sin första mandatperiod som president signerade Georg W Bush 173, Ronald Reagan 213 och Bill Clinton 200. Under den första mandatperioden signerade Obama 147 presidentdekret och totalt har det nu blivit 168.

Som vanligt med president Obama brister hantverket både hos honom och i rådgivarstaben. Det hade varit lämpligt att använda presidentdekret mera frekvent långt tidigare.

President Obama går mot historien som den president som talade och talade väl, men som inte handlade. Visst, den parlamentariska situationen är besvärligt, men han har också undvikit att skapa samtal som hade kunnat skapa resultat. I stället har han umgåtts med sina politiska motståndare utan att för meningsfulla samtal. Även detta väcker undran.

Det är förmodligen bara på en punkt som president Obama kommer att vinna framgång under 2014 och det är immigrationslagstiftningen. Där finns ett intresse bland båda partier att nå en överenskommelse. Möjligen kan han åstadkomma mindre reformer på miljöområdet.

För president Obama återstår nu utrikespolitiken. Slaget om inrikespolitiken är redan förlorat. Utrikesminister John Kerry är mannen som kan rädda Obamas eftermäle. Inte heller utrikespolitiken har varit speciellt framgångsrik för presidenten hittills, men här finns större manöverutrymme för presidenten

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar