04182024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Båtmässan i Älvsjö är ett vårtecken

Båtmässan ”Allt för sjön” är ett säkert vårtecken. Den hålls vare sig det är tungt med snö och flera tiotals minus. I år känns våren både inne och ute. På mässan fanns fram till 1970/80 talen segelbåtar och motorbåtar i en spännande blandning. Till och med båtarnas Roll-Royce, Swan ställde ut en båt per år här.  Allt eftersom Europa blivit öppnare har tyngdpunkten på mässan blivit mer på motorbåtar med en krydda av ganska få segelbåtar. Stockholm har kommit bort i mässdjungeln när det gäller segelbåtar och motorseglare.

Segelbåtarna och motorseglarna finns numera på de stora mässorna i Tyskland och Storbritannien. I Dusseldoft har redan båtmässan hållits med 248 000 besökare jämfört med 226 300 besökare förra året.

I slutet av den svenska mässan, Allt för Sjön startar samtidigt båtmässan i Dubai. Där är båtarna större och självklart är det en helt annan typ av mässa. Även länder som Kina, Sloavakien och Polen håller båtmässor nuförtiden. Inte underligt  att Stockholm är en liten avkrok i mässkalendern. Det gör att ett begränsat antal tillerkare ser mödan värd att ställa ut i Älvsjö. Mässan ingen vill missa är mässan med stort M, mässornas mässa som är Southamptonmässan som kommer först till hösten.

Båtmässor berättar om trender, ekonomi och människor. Bland motorbåtarna finns en marknad som har sin start i Gustavsbergs hamn. Det är båttillverkaren Anytec som har en av sina grundare i entreprenören Dag Landvik. På båtmässan i år är det många båtar som är inspirerade av Anytec designen. Aluminiumbåtar med tvära v-formad för med ganska stora utombordare upplevs som häftiga och säkra. Stora pengar för ganska små båtar. Segmentet är glödhett och konkurrensen hård.

Hur det gick förra året och hur förväntningarna ser ut för i år varierar från tillverkare till tillverkare. Förra året var generellt ett tufft år för de av de Svenska båttillverkarna. Några har läst problemet genom att låta återförsäljarna ta smällen. En del av återförsäljarna sitter därför med stora lager. Andra har dragit ned.

Med kris i Ukraina riskerar mässan i år få ett ganska magert utfall. Många av utställarna hade behöver en mässframgång i år.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar