03282024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Ryssland ser saken på ett annat sätt

Berlinmurens den 9 november 1989 fall var en av de viktigaste och mest positiva händelserna i modern politisk historia. Gorbatjovs perestrojka var bland det mest positiva som skett i Sovjetunion som så småningom återtog det gamla namnet Ryssland. Gorbatjovs regeringstid 1985-1991 innebar något positivt. I stort sätt ingen i Västeuropa ifrågasätter detta.

I Ryssland ser man det på ett annat sätt. Synen på Gorbatjov som en räddare och nydanare överskuggas av en bild som kan beskrivas som ”den svage ledaren”, mannen som inte kunde hålla nationen samman. Den som administrerade sönderfallet.

USSR Republics Numbered Alphabetically.png
1 Armeniska SSR 9 Litauiska SSR
2 Azerbajdzjanska SSR 10 Moldaviska SSR
3 Vitryska SSR 11 Ryska SFSR
4 Estniska SSR 12 Tadzjikiska SSR
5 Georgiska SSR 13 Turkmenska SSR
6 Kazakiska SSR 14 Ukrainska SSR
7 Kirgiziska SSR 15 Uzbekiska SSR
8 Lettiska SSR

Bildandet av OSS, Oberoende Staters Samvälde i december 1991 och upplösningen av Sovjetunionen ses av många nationalister i Ryssland som en katastrof.

I OSS var Ryssland, Ukraina och Vitryssland var de första medlemsstaterna. Georgien blev medlem 1993 och lämnade OSS 2008. Samtliga övriga Sovjetstater var med i OSS utom de baltiska staterna.

Att det förr eller senare skulle komma en motreaktion, en revanchism var inte oväntat. President Putin har tagit denna till sig i tider av svagare tillväxt. Genom att spela detta kort ökar hans popularitet, i vart fall kortsiktigt i Ryssland.

På det internationella planet har Ryssland tagits in i värmen allt sedan perestrojkan startade. Gruppen med världens ledande länder G6, blev G7 när Kanada släpptes in. 1997 blev den till G8 när Ryssland släpptes in. Redan 1994 hade Ryssland släppts in i NATOs organisation, partnerskap för fred.

Nu blåser andra vindar. Efter invasionen på Krim och Rysslands införlivande av halvön undrar världen vad nästa steg blir? Under tiden är det inte helt enkelt att ena sig om vilka sanktioner som man ska tillgripa.  För en del länder blir ett nytt kallt krig mycket dyrt. Tysklands export till Ryssland är till exempel värd € 40 miljarder och importvärdet från Ryssland är lika stort.

I denna situation blir svaret att man ska ta till sanktioner om läget förvärras.Man skramlar mer än agerar. Visst har det blivit en del reserestriktioner och andra embargos, men reaktionerna har varit ganska avmätta. I stället skjuter de stora länderna upp de obehagliga besluten.

Den ”stora” åtgärden en ren symbolhandling. Ryssland suspenderas från G8, länk, länk, länk länk. Av president Putins värdskap i Sochi blir inget. Han får sitta ensam och konferera.

Om detta är klokt eller ej kan verkligen diskuteras. Nu vilar ansvaret för dialog än tyngre på Tysklands Angela Merkel. De övriga toppledarna har svårare att komma i direkt dialog med Putin. Kanske skulle världen vunnit på att G8 funnit kvar och valt andra typer av reaktioner. Samtal kommer att krävas för att världen ska bli säkrare efter det som skett

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar