04182024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Värmdö: Säkert vårtecken kostar

Ett säkert vårtecken är när politikerna vaknar för året och riktar sina blickar mot söder och Frankrike. Trånande formar man munnen till ordet MIPIM. Det är den stora fastighetsmässan i Cannes. Idén är att mingla i vårsolen.

På mässan blir både tjänstemän och politiker en sorts skattesmitare. I stället för att dricka vin på svenska barer, som i Almedalen betalar man nu moms och alkoholskatter i Frankrike. Någon lustigkurre uttryckte det som att deltagarna på mässan av solidaritet kommer att dricka mer på Svenska restauranger och barer för att kompensera bortfallet genom MIPIM.

Värmdö kommun har denna gång förstärkt sitt team. I vart fall antalsmässigt. Kommunstyrelsens ordförande Monica Pettersson leder delegationen. Hon är sekonderad av finanskommunalrådet Anders ”Ankan” Bergman. Med på resan finns också det snart avgående kommunalrådet Peter ”Farbror Frej” Frej. Oppositionen har denna gång inbjudits att resa med. Kommunalrådet Annika Andersson Ribbing och den lokale partisekreteraren Mikael Lindström åker.

Tjänstemännen som är med heter Stellan Folkesson, kommundirektör, Moa Öhman från kansliavdelningen och toppchefen inom samhällsbyggnadssektorn Lars Öberg. Totalt åker Värmdö kommun ned med 8 personer. Det är en ökning från förra årets delegation på 5 personer. I procent är delegationen 60% större i år.

Kostnaden är cirka 15.000 kronor per person, exklusive traktamenten eller totalt 120.000 kronor. Annika Andersson Ribbing betalar sina biljetter och sitt uppehälle själv. Därför ska det från beloppet 120.000 kronor dras cirka 10.000 kronor.

De 15.000 kronorna per person består av 5.000 för inträde, cirka 5.000 kronor för resor och övernattning cirka 5.000 kronor.

Ett normalt pris för inträdet är € 1.700. Värmdö kommun får rabatt eftersom man är med i Stockholm Business Alliance. Medlemskapet i denna sammanslutning kostade förra året kommunen 156.000 kronor. Om Värmdö kommun fått betala någon del av de gemensamma kostnaderna för resan som deltagarna har är oklart.

Till kostnaden för själva resan bör läggas förberedelse- och efterarbete hos tjänstemän i kommunen. Dessa kostnader borde uppgå till minst 100.000 kronor.

Om resan kostar skattebetalarna 215.000 kronor eller 300.000 kronor eller mer är upp till var och en att själv bedöma.

Det är oklart om kommunen klimatkompenserat för flygresorna eller ej.

En ledande koalitionspolitiker som önskar vara anonym säger ”kostar det inte mer än så är det ren vinst att hålla den slösaktige Bergman borta från beslutsfattandet. Håll honom kvar därnere så sparar skattebetalarna stora pengar.

Hur det är med den saken undandrar sig Mårtenssons meningars förmenande.

En sak är dock klar: Våren är här, MIPIM är slut!

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar