07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Ytterligheterna vinner mark i Svensk politik

När det är lite mer än sex månader kvar till valet finns åtminstone en tendens som verkat kunna hålla i sig fram till valet. De två ytterlighetspartierna, vänstern och sverigedemokraterna får ungefär 20% av rösterna tillsammans. Ett nytt politiskt block skulle man kunna kalla det. I en hel del frågor är man överens, även om ingen av dem vill kännas vid det.  En av dem är synen på EU, länk.

Vid samma tid inför förra valet (februari 2010) fanns enligt SIFO i februari ett vänsterparti på 5,1% och sverigedemokraterna på 3,4%. Andelen osäkra var 16%. Socialdemokraterna hade 34,6% och moderaterna 29,6% av väljarnas sympatier.

I februari 2014 ser det ut så här: vänstern 8,2%, sverigedemokraterna 9,5%, socialdemokraterna 34,9%, länk och moderaterna 22,8%, länk. Andelen osökta väljare är 14%.

Miljöpartiet har i dag 9,7% mot 9,4% 2010.

I valet 2010 fick vänstern 5,6% sverigedemokraterna 5,7%, miljöpartiet 7,3%, moderaterna 30,1% och socialdemokraterna 30,7%.

Miljöpartiet har hittills haft en tendens att komma bort i valkampanjerna och förlorar inte sällan i slutet. För de stora partierna är det mobilisering som gäller i första hand och i andra hand att vinna helt nya väljare.

Ytterlighetspartierna, sverigedemokraterna och vänstern lär fördubbla sin vikt i parlamentet. För detta krävs inte mer än att partierna finns kvar.

Vi får alltså en riksdag som kommer att kantra åt vänster och som är mera kritiskt inställd till invandring. När det gäller arbetskraftsinvandring är dessutom sverigedemokrater och vänstern överens. Det ska bli svårare.

I ledarkolumner och på redaktionell plats skriks farorna med sverigedemokraterna ut. Partiets mörka bakgrund granskas. Helt korrekt kan man tycka.

Däremot görs det inte många nedslag på tangentbordet för att skildra vänsterns mörka historia. Vänstern verkar vara mera rumsren än sverigedemokraterna.

-Är det rimligt att det ska vara så? Rimligen borde båda partiernas historia förskräcka. Om man räknar antalet döda relaterat till historien är till och med kommunisterna värst. Detta nämns inte med ett ord i media,trots att en del kandidater i vänstern inte tvättat bort den kommunistiska byken.

Ytterligheterna i Svensk politik kommer att ta mer plats. Från att stödjas av var 10 svensk är det nu var 5 svensk som delar deras åsikter.

-Tankeväckande

Statsministern och moderaterna har inte talat om detta. Det borde vara dags att kritisera både yttersta högern och yttersta vänstern. Utgångspunkten i båda fallen bör vara samhällssynen och inte de enstaka frågor där dessa partierna råkar går i takt med lite större delar av opinionen.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar