04182024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Dåligt förhandlat av Värmdö kommun om porslinsfabriken

En epok går i graven. Den sista spillran av produktion försvinner nu från Gustavsbergs fabriker, länk. Snart tillverkas inte längre något sanitetsporslin i Värmdö kommun.

En av förklaringarna till nedmoteringen är ägarna, det börsnoterade företaget Villeroy & Boch. Det är inte hälsan själv. Bolaget stampar när det gäller omsättning. Den var oförändrat sedan året dessförinnan. Villeroy & Boch koncernen omsatte 2013  € 745 miljoner. Lönsamheten har förbättrats något. Marginalerna är på 4,9%. En förbättring från 4,2% år 2012.  Kassa är för en bolagsgruppa av denna storlek mycket blygsam, € 9,1 miljoner.  Ett lånelöfte om € 122 miljoner räddar situationen. Skulderna är betydande och räntekostnaderna är på  € 9,9 miljoner.  Soliditeten är låg 26,8%. Trots detta delar man ut € 11 miljoner till aktieägarna.

Investeringarna i hela koncernen utgjorde blygsamma € 26,4 miljoner.

Sedan börsintroduktionen 1988 på € 18,3 per aktie har inte mycket positivt hänt för aktieägarna. I dag noteras samma aktie i € 11. Inte mycket att skryta med.

Intäkterna från försäljningen av fabriken i Gustavsbergs hamn kommer att användas framförallt till andra behov inom koncernen och till aktieutdelningar. Att bolaget väntar sig stora intäkter från fabriksförsäljningen framgår av Villeroy & Bochs årsredovisning.  för 2013

Om det var klokt eller ej av kommunledningen under ledning av den dåvarande  kommunstyrelseordföranden Lars-Erik Alversjö att inte strida för att behålla produktion i Gustavsberg får framtiden utvisa.

Att kommunen kunnat få ett betydligt bättre avtal råder det dock ingen tvekan om Värmdö kommun hade trumf på hand med förhandlade till sig ett avtal som kunde varit betydligt mera luckurativt för Värmdö kommun. Den dåvarande kommundirektören Magnus Hedenfalks insats i sammanhanget är inget som man imponeras av. Rätt hanterat kunde Värmdö kommuns skattebetalare suttit med minst 100 miljoner mer i netto på affären med Villeroy & Boch. En som också bär ansvaret för det dåliga förhandlingsresultatet är nuvarande kommunalrådet Peter Frej.

Vad Villeroy & Boch nu gör är ett storklipp i hamnen. Av det investerar man en mindre del i vad man kallar för en ”ny fabrik”. I verkligheten är det inget annat än en lite mera avancerad lagerlokal.

Det ”innovationscentrum” man kommer att etablera binder inget kapital. Det kan vara en bra och långsiktig satsning, men behöver inte alls vara det.

En lite svagare konjunktur kommer att sätta den så kallade nya fabriken på säljlistan och strypa penningflödet till utvecklingen i Sverige.

 

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar