04232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Snart är det Europaval

Nu är det inte långt kvar innan valet till Europaparlamentet går av stapeln. Partierna ställer in sig på en kort och intensiv valkampanj. Tidningsredaktionerna har inte visat mycket intresse för detta val. Ett lågt valresultat är att vänta. Kanske till och med lägre än 2009.

Frågan som många väljare ställer sig är om det finns någon fråga som engagerar.

Under ett antal år har nationskriserna inom Euroområdet varit fokus, Grekland, Irland, Portugal, Spanien och Cypern har fått nödlån. Frankrike och Italien står på gränsen till att behöva. Just nu är stämningarna lite mer positiva. I detta läge går Europa till val.

Förra valet, 2009 röstade 45,4% av de röstberättigade.

Valresultatet vid Europavalet 2009

EU val 2009 Val 2010
Socialdemokraterna 24,4 P 30,6
Moderaterna 18,8 P 30,06
Folkpartiet 13,6 P 7,06
Miljöpartiet 11,02 N 7,34
Piratpartiet 7,13 N 0,65
Vänsterpartiet 5,7 N 5,6
Centern 5,47 P 6,56
Kristdemokraterna 4,7 P 5,6
Junilistan 3,6 N n/a
Sverigedemokraterna 3,27 N 5,7
FI 2,2 N
Summa EU kritiska 32,92
Summa EU positiva 66,97

Europavalet 2009 skedde i efterdyningarna till FRA debatten. Piratpartiet tog på kort tid 7% av rösterna. På samma sätt som Junilistan i Europavalet dessförinnan kom in, trots att partiet bildades ganska nära valet.

Folkpartiet med sin EU vänliga inställning lockade nästan dubbelt så många väljare till EU parlamentet som till riksdagsvalet ett år senare.

I det Europaval vi ser framför oss kommer det att bli överraskningar, länk.  En trend som är tydlig är att borgerliga partier blivit mera EU kritiska generellt sätt. Dock med undantaget för folkpartiet. På den röd-gröna sidan har partierna mildrat sitt motstånd till EU.

Missnöjesmomentet kommer att var tema även detta val. Sverige närmar sig därmed de förhållanden som rådet i Centraleuropa och Storbritannien.

Sannolikt kommer Sverigedemokraterna att göra ett skrämmande bra val. Givet att man har en mobiliseringsvillig EU kritisk väljarkår kan siffror mellan 12-20% inte uteslutas. Även vänstern kan göra ett överraskande bra val. Ett valresultat kring 10% är inte uteslutet.

De mest sannolika tillbakagångarna finns hos folkpartiet, centern, miljöpartiet, kristdemokraterna och piratpartiet. Socialdemokraterna och moderaterna  länk är svårare att prognostisera. Man kan göra både ett bättre eller sämre val.

Andelen EU kritiska väljare kommer sannolika att öka.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar