04232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

EU valet: vallokalundersökningen, valu

EU valet börjar gå mot valresultat. Svts vallokalsundersökning, länk visar på överraskande trender.

En slutsats kan man i vart fall dra. Europaparlamentsvalet visar på en återkomst för småpartierna. Med undantag för folkpartiet och piratpartiet ökar de mindre partierna. De två stora partierna socialdemokraterna och moderaterna backar om vallokalsundersökningens resultat står sig.

För moderaterna verkar det som om man går mot ett katastrofval. Trots maningar till de egna partiarbetarna om att läget var bra backar partiet mycket. Frågan klockan 23.00 är om hur stor tillbakagången blir. Socialdemokraterna som också talat en framgång backar också om vallokalsundersökningen står sig. Stefan Löfven verkar  i sitt första val som partiledare gå ut som en förlorare. Det kan bli bekymmersamt för honom i höstens riksdagsval.

Kristdemokraterna har räddats av Adaktusson-effekten. Det uträknade centern ökar. Schyman vandrar med sitt Fi rakt in i Europaparlamentet. Jimmy Åkessons sverigedemokrater är inne i Europaparlamentet. Frågan är om det blir med en eller två parlamentsledamöter?

En hårt arbetande miljöpartistisk Europaparlamentsledamot  lyfter resultatet för partiet till oanade höjder.

Den lärdom som partierna kan dra inför höstens riksdagsvalet är att småpartierna kan vara på väg tillbaka på allvar. Samtidigt verkar Sverige vara i otakt opinionsmässigt med resten av Europa.

För Europa visar valet på en kraftigt ökad polarisering.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar