04192024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Europaparlamentsvalet 2014

Jimmy Åkesson och sverigedemokraterna är valets största vinnare. I vart fall till ökningen. Den blev hela 6,5% enheter. Partiet lyckades mobilisera 9,7% av väljarna. Mediaanalyser om att partiet inte skulle lyckas mobilisera väljarna har kommit på skam. Partiet har gjort ett val som tyder på att partiet underskattas i opinionsmätningar. Det är värt att hålla i minnet inför höstens riksdagsval. Det blåser vindar i Sverige som de traditionella partierna inte förmår absorbera. Inte heller verkar man kunna bemöta de frågor sverigedemokraterna ställer.

Valnattens andra vinnare är självklart miljöpartiet, länk. Man lyckades förmedla en bild av sig själv som partiet som garanterar att miljö- och klimatfrågorna tas om hand på bästa sätt. Partiets toppkandidat Isabella Lövin har också lyckats förklara vad hon vill och vad hon gjort. Det gav utdelning. 15,3% gör partiet dock mer till en större maktfaktor i Sverige än i Europa.

Feministiskt initiativ, länk, länk, länk kom in i Europaparlamentet. En kombination av missnöje och en ”Gudrun Schyman-effekt” räckte till 5,3%.

Alliansens småpartier centern och kristdemokraterna fick olyckskorparna att sluta kraxa. De gjorde bättre ifrån sig än för 5 år sedan.

Vänstern går framåt, men inte alls så mycket som förhandsspekulationerna talade om. Man har förlorat en del av sin valvind och legat i lä av Gudrun Schymans Fi.

Stefan Löfven och socialdemokraterna, länk backar. Han gör sitt första val och är faktiskt en förlorare. Partiets ambitioner om att återkomma i storlek som i flydda tider visar sig vara en dröm utan verklighetsförankring. Valet visar också att Fi kan bli en av de verkliga utmaningarna för partiet. Kommer Fi inte in riskerar partiet vara en av förklaringarna till varför de rödgröna inte får egen majoritet. Om de kommer in i riksdagen har hela vänsterblocket förskjutits kraftigt åt vänster. Löfvens politik däremot ligger mycket mer åt mitten. Även miljöpartiet verkar tagit steg åt vänster. Det talar för slitningar och regeringskriser, kanske nyval.  Valstrategerna i socialdemokratin lär analysera resultatet mycket noga.

För valets stora förlorare moderaterna, länk, länk, länk är problemet att man inte lyckats mobilisera de egna. Valresultatet är en missnöjesyttring. Samtidigt har partiet odlat en bild av sig själv som ett större parti än vad man är. Där påminner moderaternas självbild om socialdemokraternas.  Ulf Adelsson talar om att moderaterna inte förmedlat sin politik på miljöområdet. Kanske stämmer det. En annan och viktigare faktor är nog att den senaste tidens inrikespolitiska debatt visat att de nya moderaterna i jämförelse med de gamla har förlorat en del av sin dragningskraft. Partiets kärnväljare går till valurnorna om fler av de gamla moderaternas hjärtefrågor drivs. Kanske är det väljarnas budskap till partiledningen.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar