04122024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Nationaldagsfirandet får inte kidnappas

Den 6 juni 1523 valde riksdagen i Strängnäs Gustav Eriksson Vasa till Sveriges kung. Samma datum skrev kung Karl XIII under 1809 års regeringsform. Det är skälen till varför just den 6 juni blivit Sveriges nationaldag och ändå inte. Det växte fram ett behov av att ha en dag at samlas kring. En icke-religiös helgdag vid sidan av första maj. Det blev Svenska flaggans dag. 1916 var första gången dagen firades, 1983 gick den 6 juni från att vara Svenska flaggans dag till att bli nationaldag. 2005 blev nationaldagen också helgdag.

Många har talat om att det gått trögt innan Sverige funnit formerna för att fira nationaldagen. Nu verkar det i allt fler kommuner som man funnit formerna. Det är bra att firandet kunnat utvecklas och själv finna sin väg, länk.

Detta är dagen vi man firar Sverige och det Svenska och vår svenska nationalitet. Det är tid för stolthet och kanske för lite reflektion.

En dag som denna är det viktigt att inte göra dagen till någons dag. Det är inte någon grupps eller något särintresses dag. Det är alla Svenskars dag. Svenska flaggor ska självklart vara hissade. Detta är alla svenskars festdag.

I detta sammanhang blir det besvärande när man på det officiella firandet av 6 juni ser politiska partiers markeringar.  Miljöpartiet hade till exempel vid Värmdö kommuns firande en  beachflagga med sitt namn vid festplatsen. Det är inte att hedra nationaldagen som alla Svenskars dag.

Man får vara försiktig med att kidnappa denna dag för egna syften. Då förlorar dagen nämligen sin mening.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar