06232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Årets Almedalsvecka

Med 3.308 seminarier överträffar denna åsikternas supervecka sig själv. I år igen får man säga. Statliga myndigheter och offentliga organisationer lägger stora pengar här. Till vilken nytta kan man undra? Är det myndigheterna som ska påverka sina beställare eller är det tvärt om blir en annan fråga?

Ett exempel är kustbevakningen som har ett stort fartyg liggande och visar villigt upp det. De uniformsklädda tjänstemännen får närmast agera som inkastare. Om detta i efterhand kommer att beskrivas som en succé kan man undra?

Det Svenska försvaret har fartyget Carlskrona liggande i Visby hamn. Flygvapnet har passerat med JAS gripen med flygplan i formation flera gånger. Klart att det inte är en tillfällighet. Däremot kan man undra över om det är nödvändigt? Är detta flygvapnets sätt att visa på att man gör någonting? Det är tveksamt om JAS plan flyger över Visby med den frekvens som de gör under Almedalsveckan.

Bland de andra båtarna i hamnen ligger SKB, Svensk Kärnbränslehanterings nya fartyg Sigrid och visar upp sig. Säkerheten är skärpt runt fartyget, jämfört med företrädaren Sigyn. Dop förrättades också av fartyget under veckan. En pikant detalj var att Champagneflaskan som skulle krossas av skrovet höll. Det krävdes mer än ett försök innan dopsaften rann nedför skrovsidan.

Bilindustrin visar upp elbilar. Fortfarande med klart begränsad aktionsradie. Ännu så länge mera prat är användbara produkter alltså

Politiken under veckan har präglats av socialdemokraternas nervositet. En opinionsundersökning av Aftonbladet och United Minds, länk visar på att partiet tappar kraftig. 28% är ett resultat som kan göra Stefan Löfven till en kortvarig partiledare. Utvecklingen för Löfven går åt fel håll ju närmare valet kommer. Här påminner han om Mona Sahlin, även om opinionsnivåerna är betydligt lägre för honom än för Mona Sahlin. En pressad Stefan Löfven lämnade Visby utan att svara på journalisternas frågor.

Moderaterna hämtar tillbaka en del av sina förluster. Avståndet mellan blocken är numera 10,4%. Att valet inte är avgjort än är klart.

Det stora utspelet under veckan har Alliansen stått för. 100.000 nya bostäder och höghastighetståg från Göteborg till Malmö och från Stockholm till Malmö. Prislappen är 410 miljarder, länk. 2017 ska byggena börja och stå klara om 15 år.

Årets Almedalsvecka är annars medias, de traditionella mediernas. Bloggarna är färre och hörs mindre. Däremot har tidnings-, radio- och TV redaktioner har flyttat till Visby i en omfattning som aldrig setts tidigare.

Som vanligt säger man att nästa års Almedalsvecka inte kan bli större och förmodligen kommer man att ha fel även då.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar