04122024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Skottland röstar om självständighet

Valet många internationella tidskrifter under längre tid talat om är folkomröstningen om ett självständigt Skottland. Konsekvenserna av ett ja har vänts och vridits. Kärnvapen, olja, valuta och väljarstruktur har engagerat. Det politiska etablissemanget i London är oroligt.

Själva omröstningen sker i dag länk. Opinionsundersökningarna ger inget klart svar på vilket resultat det blir. Tre institut visar på en knapp övervikt för nej och ett en klar övervikt för ja.

Denna norra del av Storbritannien ockuperades aldrig av Romarna. Man var självständiga. Först 1707 skapades en union med England. Sedan dess har det varit diskussioner bland Skottarna om det är bättre att vara självständig eller ingå i en union? Intensiteten har växlat, men det har alltid funnits en underton, en längtan tial att vara självständig.

När David Cameron öppnade upp för folkomröstningen trodde han säkert att det var politiskt ofarligt. En stabil majoritet av Skottarna skulle säga nej till självständighet. Vid folkomröstningen i dag ser det annorlunda ut. Det väger jämt. Kanske leder de som vill ha självständighet. London och dess etablissemang har sent omsider insett läget och erbjuder nu mer av frihet för Skottarna. En sak är klar: efter omröstningen kommer det inte att bli sig likt. Det spelar ingen roll om ja eller nej vinner.

Skrämselpropagandan har inte bitit på Skottarna. Med sina naturtillgångar i form av bland annat olja känner man sig närmst utsugen av makthavarna från söder. Hoten om att inte få använda valutan visar sig allt mer vara tomma hot. Kanske blir får man inte bli medlem av EU? Det kan vara en nackdel, men behöver inte vara det. Troligen löser sig  även denna fråga

Självständighetsomdöstningen skrämmer en del debattörer även på den svenska vänsterkanten. Katrine Kielos på Aftonbladet är orolig, länk. Hon har rätt i  att det blir konsekvenser för Europa. De behöver inte bara vara negativa.

Med ett starkt EU där makten ligger långt från människorna skapas behov av inflytande. Självständiga regioner blir för många medborgare ett hanterbart format. I Spanien finns som bekant starka självständighetsträvanden. I Tyskland har redan delstaterna stor makt. Den kan bli större.

Man ska inte utesluta att självstädighetssträvandena också kommer till Sverige för regionerna. Dagens landsting och regioner är svåra att göra förståliga och attraktiva för väljarna. Medborgarna skulle uppskatta mer av direkt inflytande.

Ett Skotskt ja till självständighet är ingen katastrof. Däremot kan det vara starten för en regional självständighetsrörelse i hela Europa och kanske Canada också.

 

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar