04222024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Väljaropinionen: Avståndet krymper och spänningen ökar

Nerven i valkampanjen har verkligen gjort sig påmind. Med ett avstånd mellan blocken på 4,5% en vecka före valet är inget givet. Svd/SIFOs väljarundersökning för veckan är en av dem kommer med nyheten, länklänk.

En socialdemokrati som attraherar 27% av väljarna är självklart nervös. Håkan Juholt fick respass för sådana siffror. Det lär inte Stefan Löfven få. Däremot kryper verkligheten närmare inpå skinnet på en socialdemokrati som inte vill bekänna färg. Att inte ge klara besked har varit socialdemokratins signum i detta val. Uppenbarligen har inte väljarna uppskattat detta. Mycket talar för ett valresultat som är lägre än förra riksdagsvalets ”katastrofval”. En socialdemokrati som attraherar mellan var fjärde och var tredje väljare är normalt i Norden. Det finns ingen anledning tro att den Svenska socialdemokraterna gör det bättre.

De Nya Moderaterna gör ett dåligt val. Samtidigt betydligt mindre dåligt än de värsta katastrofscenariona. Fredrik Reinfeldt har  tänt till. Aktivitetsnivån är hög men verkningsgraden är inte tillräckligt för partiet. Ett partiledarbyte efter valet är en nödvändighet. Det kommer att krävas mer av moderaterna ”classic” för att vara trovärdiga i längden.

Folkpartiet verkar göra en bra valkampanj. Man verkar ha lyssnat på de viktigaste budskapen från väljarna i EU valet. Sedan har man lagt upp kampanjen efter detta. Förmodligen väldigt klokt.

Kristdemokrater och centerpartister lär nog kravla sig över fyra procent och spärren. För centerns del lär valresultatet hamn kring fem procent. I debatterna har Annie Lööf gjort bra ifrån sig medan Göran Hägglund inte precis rosat marknaden.

Om miljöpartiet gör en bra eller dålig kampanj kan man fråga sig? Det verkar  som om man parkerat sig kring 10%. Det stora lyftet vill inte infinna sig. Jämfört med förra valet går man dock kraftigt framåt. Då röstade 7,34% av väljarna på partiet.

Vänstern går också framåt, jämfört med förra valet. Även om framgången blir mindre än väntat.

Sverigedemokraterna kommer att bli valets stora vinnare. Minst en fördubbling, sannolikt mer.

Efter detta val ska det bildas eller ombildas en regering. Ju jämnare det blir och svagare socialdemokratin blir desto större sannolikhet att Alliansregeringen sitter kvar. En regering med tre röd-gröna partier blir svårstyrd. Det socialdemokratiska inflytandet lär sannolikt bli allt för litet för att det stora partiet ska våga. Tango med två stärker dock vänsterns inflytande. Skapar man en trepartiregering kommer den att vara extremt svår att hålla ihop.

Alliansen kan hur man än gör luta sig tillbaka på uttalandet att man lägger ned sina röster om de tre rödgröna blir större och väntas kunna lotsa igenom en budget. Gastrkramande politik är vad vi har att vänta många veckor framåt. Det är inte slut med spänningen när rösterna räknats färdigt.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar