07212024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Bo ”Bosse” Håkansson till minne

Den färgstarke Skånske entreprenören Bo ”Bosse” Håkansson är död. Han avled 68 år gammal under enduroträning med motorcykel på  sin gård Farstorp.

Håkansson började sin bana med skatterådgivning för att allt mer fokusera på investeringar. Det skapade så småningom investmentbolaget Active. Genom belåning ökades investeringsportföljen, men också riskerna. Pappersmiljonerna blev många för Bosse. I takt med ökande förmögenhet blev Bosse kaxig och utmanande. Vid denna tid ibland med glimten i ögat och ibland en smula oförsiktigt. Från en Stockholmshorisont blev Bosse kontroversiell , måhända något oförtjänt

När finanskrisen kom på början av 1990 talet stod både Bosse personligen och bolaget Active som han var huvudägare i på konkursens rand. Genom envishet övertalningsförmåga, en smula fräckhet och hårt arbete lyckades Bosse rädda både sig själv och bolaget Active. Kvar efter finanskrisen fanns egentligen bara hörselkåpeföretaget Peltor. Inte ens det var säkert förrän en domstol hade dömt i hans favör.

Peltor utvecklades och gjordes klart för försäljning. En god vinst som gjorde bolaget Active rikt. Bosse Håkansson själv hade fortfarande bara papperspengar. Försäljningslikviden från Peltor investerades i Bioteknik, forskning . Det blev till Active biotech.

Snart gör Bosse för första gången sin första stora exit. Ganska snart efter detta blir han aktör i hälsokostbranschen genom bolaget Wilhelm Sonesson ,numera Midsona. Omsättningen växte genom förvärv. Ett miljardföretag i omsättning blev det. Den norska kosmetikdrottningen Celina Middelfart köpte efter något år Håkanssons aktier. Han hade nu rejält med egna pengar på fickan.

Håkansson köpte Farstorps gård och fokuserade på medicinföretag i relativt tidigt skede. Detta kom att utveckla sig till hans livs passion. Samtidigt hade intresset för medicin och forskning på allvar väckts redan genom investeringen i Hansa medical redan på 1980 talet.

Det var inte Sverige som var Bosses perspektiv. Det var Skåne och världen. Skånska initiativ som Malmö börshus låg honom varmt om hjärtat. Han hade en sorts hat – kärlek med Stockholm som nog var besvarad som just hat – kärlek. Ibland blev hans uppkäftighet för mycket i Stockholms finanskretsar. Samtidigt ökade respekten allt mer sedan han fokuserat på sin passion medicinföretag.

När det nu meddelats att Bosse Håkansson avlidit går tankarna till hans hustru och familj. En man mitt uppe i processen att förverkliga sin dröm har ryckts bort och det allt för tidigt. De uppkäftiga kommentarerna och ibland dryga, ibland pricksäkra från Farstorp har tystnat för alltid. En ung själ med mycket humor har lämnat sin kropp allt för tidigt. Det är många som sörjer detta.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar