04242024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Donald Trump presidentkandidat

Den Amerikanska presidentvalskampanjen har dragit igång. På den demokratiska sidan är Hillary Clinton storfavorit. Även om hennes oförmåga att entusiasmera kan öppna för en annan kandidat. Så som skedde med Barack Obama. Just nu heter det största hotet Bernie Sanders.

Bland republikanerna har det ännu så länge inte utkristalliserat sig någon klar favorit. Primärvalen börjar i Iowa den 1 februari 2016 och fortsätter med New Hampshire den 9 februari 2016. Bland republikanerna är det ett namn som står ut och det är fastighetsmagnaten Donald Trump.

I Europa ser vi hur populister och nationalister vinner terräng. Mot denna bakgrund vore det märkligt om det inte fanns ett utrymme för en sådana även i USA. Donald Trump är definitiv en presidentkandidat av det slaget.

Han har varit aktuellt i olika val sedan 1988. Han vann ett primärval i Kalifornien 2000 för reformpartiet. I valkampanjen 2011 ställde han till med rabalder genom att ifrågasätta om Barack Obama hade rätt att vara president. Donald Trump menade att Obamas födelseattest var förfalskad. Många trodde att Trump skulle ställa upp som republikansk presidentkandidat 2011. I stället meddelade han i februari 2012 att han stödde Mitt Romney.

Denna gång är det annorlunda. Den 16 juni i år deklarerade Donald Trump sin kandidatur som presidentkandidat. Hittills har han följt formalia som krävs för en kandidat. Han han har bland annat redovisat sin privata ekonomi.

Trump uppträder som outsidern och drar på sig etablissemangets ilska. Förolämpningarna och de politiskt icke korrekta uttalandena får stor uppmärksamhet. Förmodligen, i vart fall till dels kalkylerat och planerat. Fokus bland  det republikanska kandidaterna är på just Trump. Han leder sedan några vecka bland de republikanska kandidaterna 24% av väljarna anser att han är bäst kandidat. Det ska jämföras med  tvåan Jebb Bush som fick 14% väljarnas förtroende. Allt enligt en opt enligt en opinionsundersökning från CBS den 4 augusti.

Sannolikt kommer inte Donald Trump att bli republikanernas presidentkandidat. Däremot talar mycket för att han kommer att ställa upp som oberoende kandidat. Om han gör det kommer med stor sannolikhet att demokraterna lättare vinner presidentvalet.

Detta har ställt partistrategerna i det republikanska partiet inför ett svårt dilemma. De kanske trots allt måste våga satsa på Trump. Då gäller det att hitta en modererande vicepresidentkandidat. Som det ser ut nu är detta republikanernas starkaste möjlighet att vinna valet.

Mycket kan hända ännu. En hel del talar för att Donald Trumps kandidatur inte håller hela vägen. Det är lång tid till det första primärvalet. Samtidigt verkar det nästan kvitta vad Trump gör. Tillräckligt många republikanska väljare vill missnöjesrösta.

I den första  tv sända debatten den 7 augusti mellan de republikanska kandidaterna dominerade Trump. 24 miljoner såg debatten vilket slår alla rekord. Skälet är the Trump factor. Nästa debatt hålls i september.

En sak är säker räkna inte ut Donald Trump i nästa års presidentvalskampanj ännu.

 

 

Vad händer nu?

Senaste artiklarna