04182024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Politikhösten drar ingång

Politikhösten börjar med at Stefan Löfven håller sitt sommartal. Redan i morgon sker det.

Statsministern har ingen avundsvärd uppgift. En samarbetspartner i form av miljöpartiet som inte rosar opinionen kan bli ett starkt hot. Den vice statsministern, Åsa Romson som visade sig inte var vice. Är numer benämnd som den ovise statsministern är en säkerhetsrisk för regeringen på fler än ett sätt. Risken för att hans koalitionsregering spricker under hösten är det enskilt största hotet mot Löfvens regering.

De egna statsrådens låga kvalitet borde kräva en regeringsombildning. I annat fall kan detta bli ett ännu större problem längre fram. Förmodligen avstår Löfven en ombildning. Rådgivarna lär mena att det är för tidigt.

Just nu regerar Löfven inte en minoritetsregering. Med hjälp av decemberöverenskommelsen, DÖ har det etablerats en sorts majoritetsstyre. Budgeten får har igenom. Den kan se ut hur som helst. Resten däremot kan man bråka om. Hittills har Anna Kinberg Batra lyckats hålla kritikerna inom moderaterna stången. Ju större väljarstöd Sverigedemokraterna får, dess svårare blir det. En kollaps för decemberöverenskommelsen kan bringa Sverige tillbaka till normal demokrati. Det kommer  att rita om den politiska kartan, med eller utan extraval.

Alliansen kommer att se lite annorlunda ut under hösten. Annie Lööf lär vara barnledig. Detta kan göra det svårare för centern opinionsmässigt. Ebba Busch Thor kliver däremot in i politiken efter sin barnledighet. Det kommer att skapa ett tydligt, kanske för en del ett provokativt högeralternativ inom borgerligheten. Förmodligen inga jätteförändringar, men någonstans mellan 5-7% lär kristdemokraterna kunna hamna om man dessförinnan inte gör sig av med den nya ledaren. Jan Björklund sitter kvar, men frågan är bara hur länge. Kanske inväntar han en situation då det finns en ny ledare som han själv tror på. Varesig Maria Arnholm eller Birgitta Ohlsson verkar falla honom i smaken. Att han sitter på övertid är nog de flesta klara över.

Vänstern kommer att jobba hårt för skattehöjningar i höst. Om Löfven släpper igenom allt för många av dessa kan detta underminera hans regering.

Sverigedemokraterna är utanför och ändå inte. I allt fler frågor utgör de en viktig pusselbit för regering eller Allians. Utan dem ingen majoritet. Decemberöverenskommelsen, DÖ kan skapa en situation där Sverigedemokraterna i höst kommer att passera 25% väljarstöd. Visst kommer det att skapa turbulens.

Migrationspolitiken är under förändring. Det sker i små steg och ganska tyst. I höst lär de små stegens politik på detta område ge ganska blygsamma avtryck. Under 2016 kan vi däremot se mera betydande förändringar.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna