04182024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Värmdö: Bakom denna dörr fattas besluten

Att vara ledande politiker innebär ansvar. Det innebär bland annat att vara tillgänglig för media. Det krävs en öppenhet av en sådan person. Man kan tvingas svara på frågor om beslut man medverkat till och processer man skapat. Vissa frågor kan upplevas som besvärande. Andra frågor kanske upplevs provocerande.

En av Värmdö kommuns mäktigaste politiker Anders ”Ankan” Bergman undviker offentligheten. Denne man styr i det fördolda. En ledande Allianspolitiker menar att Bergman tillämpar ”management by fear”. Bergman har under längre tid inte velat ställa upp på en intervju med Mårtenssons meningar. Kanske är detta management by ”chicken out” i stället.

Anders ”Ankan” Bergman är ordförande för Värmdö kommuns koncernbolag, Kommunhuset i Värmdö AB. Det gör honom extremt inflytelserik.  När man tittar på siffrorna är Bergman ansvarig för en koncernomsättning på 216 miljoner kronor. De redovisade tillgångarna är drygt en miljard kronor. I verkligheten är tillgångarna värda över tre miljarder kronor

Självklart är detta en makthavare som ska ställa upp och kunna granskas. Bergman själv menar inte det. Han vill inte bli störd. För att använda hans egna ord: ”vill han inte bli upprörd”.

Han är arkitekten bakom den affär som gör att Värmdös kommuninnevånare förlorar hundratals miljoner kronor genom att sälja 49% av aktierna i Värmdö Bostäder till underpris. Säljare av aktierna i Värmdö Bostäder är  Kommunhuset i Värmdö AB, där Bergman är ordförande. Bergman eller ”Ankan” som många kallar honom har satt förutsättningarna för affären. Varje invändning mot hans struktur har Bergman reagerat med missnöje på.

Eftersom Bergman varit svår att nå gav sig Mårtenssons meningar ut för att få en intervju med Bergman vid hans bostad.

Vi svängde av på den väg där vi fått upplysningar att nämnde Bergman bor. Han äger nämligen inte själv någon fastighet har vi förstått.

När Mårtenssons meningar stannade till vid brevlådorna möttes vi av ett namn eller snarare en namnskylt som hamnat på sned eller mera passande kanske, på sniskan. Brevlådan ger ett slitet intryck. Hit skickas med stor sannolikhet avtal och protokoll som avser stora värden. Det första intrycket av mannen som gäckar offentligheten är en anonym, sliten brevlåda med ett namn på sniskan.

DSC00417Det enda som avviker från resten av brevlådorna är en lapp på ovansidan av brevlådam med det lite speciella budskapet. ”Ingen främlingsfienlighet i min brevlåda tack!”.

Hur han önskar att det är med den utanför brevlådan uttalar sig inte dess ägare om. Man skulle kunna tycka att det vore viktigare att det inte fanns någon främlingsfientlighet utanför brevlådan.

Något hundratal meter längre bort är det ett annat budskap som möter besökaren. En oval målad skylt i i ljusblått och lite mera mättade blåa toner önskar ”Välkommen till Sjöstugan”. En mås på på en sten i vattnet verkar vilja förmedla budskapet. Den inbitna skärgårdsbon vet dock att måsen står för Stockholmaren, den som skitar ned och skränar. Budskapet på skylten blir lika dubbelt som brevlådan.

På vägen ned mot huset, som är en ombyggd sommarstuga möts man inte av någon dörr i stället är det bara en rödmålad vägg.  I och för sig med ett fönster.

DSC00427Entrén ligger i rak vinkel mot vägen ned. Vi ringer på. Inget svar. Ytterligare en ringsignal. Inte heller nu vill den som är kanske Värmdös mäktigaste politiker öppna för en intervju.

Raka vägen leder rätt in i väggen hos denne man. Måhända är det mer än en tanke.

Bakom huset finns vattnet. Kanske är det där han håller hus. Mårtenssons meningar vill han i vart fall inte prata med.

 

Vad händer nu?

Relaterade artiklar