04222024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

KD: Modiga demokrater dödade DÖ

Kristdemokraterna lämnar nu decemberöverenskommelsen, DÖ som första parti. Efter att partistyrelsen blivit överkörd av sin stämma ritas nu den politiska kartan om. Efter nio månader upphör en mycket tveksam konstruktion för att stänga sverigedemokraterna ute från makten.

Det var ingen tillfällighet att professorn emeritus Ulf Bernitz fick sin debattartikel med svidande kritik mot DÖ införd i Svd i dag, länk. Säkert gav detta råg i ryggen till en del av partidistrikten i kd att säga nej. till DÖ

För kristdemokraterna kommer beslutet att innebära att betoningen på partinamnet numera kommer att läggas på ordet demokraterna i stället för kristen(het). Sannolikt kommer väljarna att belöna partiet för detta.

För partiledaren Ebba Busch Thor är detta den mest välkomna förlust hon registrerat som partiledare. Det är värt att notera att hon före sitt val till partiledare var motståndare till DÖ.  Ungdomsförbundets Sara Skyttedal har stärkt sina aktier. Hon har varit en av de mest aggressiva kritikerna mot DÖ. Kanske mest viktigt för partiet är att man går från att vara följare och oroliga till att vara modigt. Det kommer med stor sannolikhet att löna sig hos väljarna.

För moderaterna kommer kristdemokraternas beslut som en skänk från ovan. Nu finns egentligen bara ett beslut kvar på stämman nästa vecka: att säga nej till DÖ. Överenskommelsen är nämligen redan död, länk.

Att kristdemokraternas beslut skärper konflikterna i svensk politik är klart. Däremot är det inte säkert att alla partier vill undvika nyval. Centern, kristdemokraterna och sverigedemokraterna välkomnar ett sådant beslut. Man är beredd att ta chansen.

Hur statsminister Stefan Löfven väljer att göra är oklart, men förmodligen kommer han att utlysa nyval. Frågan är mer om han kommer att invänta budgetbehandlingen i riksdagen. Hans budskap kommer  att bli att Alliansen inte är att lita på. Frågan är om svenska folket menar att Löfven är att lita på?

Sverige har förmodligen aldrig varit närmare ett extraval än nu. Bra eller dåligt lär visa sig.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna