06232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

SIFO/Svd: De stora partiernas kris

Socialdemokraterna får enligt SIFO/Svd 24,6 opinionsstöd, länk. Moderaterna ökar från 22,8 till 23,8%. Centern ökar från 6,7% till 8%. Kristdemokraterna ökar efter man tagit död på DÖ. Sammantaget dock ingen förändring för kristdemokraterna, ännu. Alliansen är större än de rödgröna, 41,1% mot 39%.

I tidningarna talas det om kris för socialdemokraterna. Stämmer detta verkligen? Ett socialdemokratiskt parti i Norden växlar mellan 20-25%. I det intervallet befinner sig partiet. Inget märkligt med det.  Således ingen kris, vad gäller väljarstödet. De svenska socialdemokraterna är sannolikt vare sig bättre eller sämre än sina motsvarigheter i resten av Norden. Det socialdemokratiska perspektivet med 40% väljarstöd representerar en flydd tid. Det är en krossad dröm för dess ledning. Det är som om Sverige som nation skulle börja hävda gränserna efter Westfaliska freden 1648 som de normala för Sverige.

Krisen för socialdemokraterna har att göra med ledarskap och den politik man vill föra. Stefan Löfven har varit lika dålig som politiker som vad han var skicklig som facklig ledare. Det visar på att det finns utmaningar att byta sektor av opinionsbildningsbranschen. Löfven är inte en opinionsbildande generalist.

Nu diskuteras till och med om han är den verklige ledaren.  Den socialdemokratiske debattören Johan Westerholm hävdar att de som styr socialdemokraterna är Carin Jämtin och Michael Damberg, länk.

En vänstersväng för socialdemokraterna skulle sannolikt inte ge några stora utslag i opinionen. Däremot skulle det attrahera partiets kärnväljare. Problemet för partiet är att man försöker driva en politik som det inte finns väljare till. Det finns nämligen ingen homogen åsiktsgrupp på 40%. Här ligger tankefelet för partiet. Den inslagna vägen för partiet riskerar att man hamnar under 20%. Risken är att ingen tycker att budskapet attraherar tillräckligt. Det är för ur ännuvattnat.

De nya moderaterna har en problematik som påminner om detta. Varumärket är urvattnat. Det gör att genomströmningen av sympatisörer är stor. Man får väljare från socialdemokraterna och förlorar till centern och sverigedemokraterna. Fokusering på kärnvärdena kommer att stabilisera partiet mellan 20-25%.  Grundförutsättningen är dessutom att partiet driver en oppositionspolitik som innebär att man i närtid söker fälla regeringen. I annat fall riskerar man att bilden av sverigedemokraterna som det enda oppositionspartiet kommer att fästa sig på näthinnan för kärnväljarna. En stor risk.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar