04232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Värmdös mest inflytelserika 2015

På mångas begäran kommer årets upplaga av den uppdaterade listan över Värmdös 25 mest inflytelserika. Den här gången med stora förändringar. I toppen är det dock inte mycket oförändrat. Undantaget är förstaplatsen. Där har det skett ett intressant byte. Förändringens vind kommer att skapa ännu mer av förändringar.

Mårtenssons meningar tar som vanligt gärna emot kommentarer på listan.

 1. Kommuninvest (ny på listan), huvudlångivare till Värmdö kommun. Denna ”bank” står numera för 60% av utlåningen till Värmdö kommun. Kommuninvest är motorn i den kommunala låneexpansionen. Låga räntor lockar kommuner till att investera stort och dyrt. Alla kommuner som är med har tecknat borgen för hela utlåningen.
 1. Swedbank (tidigare på plats nummer 1), Swedbank tar hand om lånen till medborgarna medan kommunen har funnit en ny bank.
 1. Rikshem (ny på listan). Värmdö kommuns nya partner i Värmdö Bostäder. Politikerna lägger sin tilltro hos detta företag. Man hoppas att det man inte själv lyckats ska göras av Rikshem. En stilla förhoppning om att öka värdena i den egna fastighetsportföljen finns också. Det som kommer att fälla det största avgörandet är dock ränteutvecklingen. Med höjda räntor kommer fastighetsportföljen sjunka i värde. Ett första resultat av samarbetet var att VDn i Värmdö Bostäder, Björn Blomqvist fick sparken.
 1. (tidigare plats 2), Stellan ”Steffo” Folkesson, 61, kommundirektör. Starkare än politikerna i kommunen. Har ett ledningsteam han själv samlat. Kvar som chef till i början av 2017. Betraktas som connaisseur på makt. Samtidigt allt mer av en livsnjutare. En socialdemokrat som utvecklat ett sinne för finess och det goda livet. Därav smeknamnet Steffo som kommer från journalisten med efternamnet Törnqvist. Mannen som gav ”connaisseuren” ett ansikte också en Värmdöbo förresten. Lär växla ned i tempo under 2016.
 1. (tidigare plats 3), Anders ”Ankan” Bergman 68 år, mannen som styr Värmdös mer eller mindre dåliga affärsäventyr. Sitter på kommunens penningpung som ordförande i det kommunala holdingbolaget KIVAB. (Av)skyr att själv synas. Mannen utan ansvarsfrihet beskriver en av kollegorna honom som. Värmdöpolitikens ”Slösa” om man får tro andra. Talar ofta själv om att minska skuldberget. Har hittills bara gjort motsatsen. Fallskärmsinnehavare från Swedbank. Namnet ”Ankan” kommer av att kritik rinner av honom.
 1. (tidigare 4) Anders Milde 39, chefredaktör för den tidigare pengamaskinen Nacka Värmdö Posten. Kärvare tider gör att pengarna inte forsar in längre. De sipprar bara in. Anders är den gamla tidens chefredaktör. Rättvis önskar han vara. Hans NVP är oftare tvåa på nyheterna nu efter Mårtenssons meningar. NVP har dock makten av tradition.
 1. (oförändrad) Monica Pettersson, 67 år, moderat, kommunstyrelsens ordförande. Ibland kallad ”den ofrivillige kommunstyrelseordföranden”. Om detta blir en ny bok av Jan Guillou vet vi ännu inte. På väg bort. Frågan är bara när hon släpper nyheten? Spekulationerna om när hon lämnar politiken vill aldrig sluta. Ny partner i kommunalrådakollegan Marie Bladholm.
 1. (tidigare 19) Maria Larsson Ajne, 49 år. Boende i Saltsjö Boo. Chef för Omsorgs- och välfärdssektorn. Tidigare kansli- och utvecklingschef och dessutom ställföreträdande kommundirektör. Har tagit på sig uppdraget att vara socialchef. Utan den erfarenheten lär hon inte kunna vara kommundirektör menar en del. Siktar på att efterträda sin chef och mentor Steffo. Dålig koll på ekonomin gör att hon har stor potentiell fallhöjd
 1. (tidigare 6) Björn ”Baby Björn” Jacobsson, 81 år konsthallsägare. Har nu öppnat sitt livsverk, konsthallen Artipelag och fått den att fungera. En dyr hobby som uppskattas av många. Vill göra något utöver det vanliga. Mannen är äldre på pappret än i sinnet. Visar tydligt att han inte är nöjd med Värmdö kommun och hur den leds. Börjar bygga ett konsthallsrykte och anseende. En man och en idé som har potential att klättra på listan
 1. (ny på listan 16) Pia Andersen, chef för sektor kultur och utbildning skola. En av ”Steffos kvinnor”. De verksamheter hon är chef för gör av med mest pengar. Inte bäst i klassen med sina skolor. Förbättringspotential finns. Sitter löst när hennens mentor lämnar och hon inte presterar bättre, viskar en del.
 1. (ny på listan21) Marie Bladholm, 45 år kommunalråd och ett hjärtslag från att bli kommunstyrelsens ordförande. Ordförande i utbildningsnämnden. Har en stigande formkurva. Ibland snarstucken. Kan bubbla på listan.
 1. (tidigare 8 ) Olof Stenhammar, 74 år, ägare av Siggesta gård, tidigare ordförande i investmentbolaget Ratos, mångmiljonär och Värmdöentreprenör. Har finansiella muskler och visioner. Har lämnat över de operativa funktionerna på Värmdö till sin son. Han har pengarna och har kul. Det skapar en hel del bra för Värmdös besöksnäring.
 1. (tidigare 9) Ingvar Kamprad 89 år. Genom IKANO köpte hans imperium en stor del av byggrätterna i fabriksstaden. Färgglada prefabricerade byggnader är hans signum. Ingen som löpande kommer att påverka Värmdö. Däremot sätter han sitt avtryck för lång tid.
 1. (ny på listan) Mikael Lindström, 44 år, politisk sekreterare och snart oppositionsråd. Av 23 nomineringar till posten gav alla honom sitt stöd. Saker är klar, trots att ingen socialdemokrat vill kommentera. Efter Annika Andersson Ribbing kommer nu Värmdös opposition att få fläkt från en fluga i stället för en slips. Kanske lite mer humor i debatterna. Vem vet? Som ledare omges han av ett erfaret gäng. Frågan är bara om det räcker för ett regimskifte?
 1. (oförändrad12) Karl Paulsen, 65 år, äger GoPek AB och driver ICA Maxi i Mölnvik. Större och starkare, men inte mera inflytande trots allt. Åsikterna om nya Maxi är bättre än gamla Kvantum går isär. Storleken på butiken visar att Värmdö är viktigare även för ICA.
 1. (oförändrad13) Hans Mellström, 73 år miljardär. För ett år sedan kraschade han med båttillverkaren Nimbus, där han var investor. Bara en repa i lacken för denne aktive man. Står för stabilitet som mångårig ägare till Seglarhotellet på Sandhamn. Han är den som för många avgör bilden av Värmdö. Sandhamn är ju den plats som sannolikt besöks av flest turister i Värmdö kommun. Utan honom hade det inte funnits någon skärgårdsradio. Kanske placerad i underkant av sin betydelse.
 1. (tidigare 11) Annika Andersson Ribbing, 43 år, socialdemokratiskt oppositionsråd på väg ut. Studier och bullbak ska ersätta sammanträden och debatter. Snart lär hon inte återfinnas på denna lista. Osvuret är dok bäst. Hon kan tänkas göra come back.
 1. (tidigare plats 14) Dan Törnsten, 58 år, ordförande Värmdö IF och fastighetsdirektör. Med stor ungdomsverksamhet är det inte någon ledande politiker som vågar säga emot honom. Bygger en del av sin makt på en annan av personerna på listan, Olof Stenhammar att satsar miljonbelopp på Värmdö IF. Skandalen kring Värmdövallen gjorde att ett antal politiker inte fick ansvarsfrihet. För Värmdö IFs del blev det bingo. Mindre skulder och mer makt. Dan Törnsten hade inget ansvar för skandalen så han gick också stärkt ur den fadäsen.

19. (tidigare 17) Peder Wallenberg, 80 år, Helena Wallenberg Lerner, 52 år, initiativtagare till Lemshaga      och stiftelsen Carpe Vitam. Sociala entreprenörer. Skolan som har Helena Wallenberg som         ordförande  sägs vara Värmdös bästa. Helena Wallenberg styr numera mest på distans från Florida.              Numera även filosofie doktor. Peder Wallenberg är charmören som aldrig slutar att charmera, samtidigt vet han hur en slipsten ska dras.

20. (ny på listan) Anders Gullander, 67 år, Kommunalråd för folkpartiet. Gillar att lyssna och styra, men             inte att synas. Hårfager, grånad arbetshäst som är mästare i att vara vänlig. Om Anders ”Ankan”                    Bergman är den onde försöker Gullander vara den gode folkpartisten. Om han alltid menar det är          mera oklart.

 1. (tidigare 15) Fredrik Dahl, 61 år, fastighetsägare i fabriksstaden i Gustavsberg som säkert funderar på hur han ska hantera sina ökade tillgångar, när fabriksområdet nu är detaljplanelagt. Styrelseordförande i Dahl Independent Capital, som äger bland annat Landvik och Dahl.
 1. (tidigare 20) Thomas Franssson, 59 år, familjeföretagare. Driver Frentab gruppen, framgångsrik bygg-, fastighets- och markentreprenör, med ursprunglig bas på Ingarö. Förvandlar ofta grus till guld för sina ägare. Nu bygger han så det knakar i Mörtnäs. Snart kommer han att ta initiativ till en nytt bostadsområde. Utan honom blir det inget VA nät i Värmdö. Rören lägger nämligen Frentab.
 1. (tidigare 22) Familjen Delselius, avgör trivselvikten för många Värmdöbor, konditorer, med tre konditorier. Pappa driver sin verksamhet i Gustavsberg samt hamnen och döttrarna driver eget på ”Grisslingerakan”.
 2. (tillbaka på listan) Stefan Mårtensson, 55 år, Värmdös inte alltid snabbaste nyheter, men dock med de vassaste analyserna och betraktelserna.

Utanför listan

Ina Ununger, 58 år, militär lotta, möjligen centerpartist, trots medlemskap och definitivt omstridd ordförande för Näringslivsnämnden i Värmdö, som gärna skulle varit med på listan. Alliansens problembarn. Har samlat kompisar och den tidigare mannen omkring sig kring varumärket centern. De gamla centerpartisterna har flytt fältet i stor utsträckning. En kvinna som talar mer än hon lyssnar. Där börjar problemen.

Malin ”Måsen” Åberg-Aas, 47 år tidigare miljöpartistiskt kommunalråd. Kallades ”Madame No”. Numera borta från den politiska hetluften

Vad händer nu?

Relaterade artiklar