04182024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

2016: Presidentval i USA

Det politiska året 2016 inleds med primärvalsserien för att avslutas med presidentvalet den 8 november. Den 1 februari startar det med primärval i Iowa och den  9  i New Hampshire. Sedan pågår primärvalscirkusen till i juni. Den 18 juli samlas republikanerna för konvent i Cleveland, Ohio och den 25 juli är det dags för demokraterna i Philadelphia.  Då väljs kandidaterna formellt, men redan i maj lär det i praktiken vara klart vem som tar hem spelet. Den nya presidenten svärs in i början av 2017.

Hos demokraterna finns tre kandidater: den tidigare utrikesministern Hillary Clinton,  senatorn Bernie Sanders och  guvernören i Maryland Martin O Malley. Hillary Clinton är storfavorit.

Republikanerna har ett bredare startfält. Den oftast uträknade ledaren av fältet, affärsmannen Donald Trump ser inte ut att förlora greppet ännu på ett tag. Det är dock värt att notera att han i Iowa har delad ledning med senatorn Ted Cruz.

Redan har fem kandidater dragit sig ur kampen på den republikanska sidan. Fler lär göra det. Den förhandstippade favoriten guvernören Ted Bush lär inte ha med slutstriden att göra.

I det första primärvalet i Iowa är Donald  Trump och  Ted Cruz i princip lika på cirka 30%, enligt opinionsundersökningarna. Därefter följer  senatorn från Florida, Marco Rubio (12,5%).

I opinionsundersökningarna inför primärvalet i New Hampshire leder Donald Trump (26%) följd av Marco Rubio (14,1%), Ted Cruz  (12%)och guvernören, Chris Christie (10,8%).  Resterande kandidater har under 10%. I tillägg till  dessa fyra toppkandidater kan möjligen neurokirurgen Ben Carson blanda sig in i striden.

En aktör som inte blandat sig i striden på den republikanska sidan är den tidigare guvernören och numera enbart mediamogulen Michael Bloomberg. En ”ticket” med Trump, som presidentkandidat och Bloomberg som vicepresidentkandidat skulle kunna vara den osannolika kombinationen som skulle ge Hillary Clinton en svår match.

I annat fall verkar sannolikheten stor för en seger för Hillary Clinton.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar