09282022Huvudnyheter:

Slutsatser av primärvalet i Iowa

Primärvalet i Iowa som egentligen inte är ett val i ordets rätta bemärkelse har korat sina vinnare. De stavas extrema,  missnöjespolitiker och antietablissemangspolitiker. Om man ska vara elak en sorts variation på Donald Trump helt enkelt. Oavsett om man heter Bernie Sanders, Ted Cruz eller Marco Rubio är detta framgångsreceptet.

Bernie Sanders har utmanat etablissemangets Hillary Clinton hos demokraterna. Väljarna följde honom mycket mer än förväntat.

Hos republikanerna finns ingen från partietablissemanget med i toppstriden. De kommer sannolikt inte att ha något med den att göra.

Jebb Bush som fått massiva ekonomiska resurser fick ihop 5 000 röster till en kostnad av 12.000 dollar per röst. Listan på politiker som för ett år sedan ansågs ha med tätstriden kan göras lång, men ingen av dem spelade roll i går.

Ted Cruz hade organisationen för att vinna i Iowa, som är en speciell delstat politiskt. Det finns bland annat många högerkristna här. Dessa är Cruz kärnväljare. Även om hans aktier har stärkts inför primärvalet i New Hampshire lär har inte vara favorit där.

Donald Trump har gått från att vara uträknad och borträknad till att vara favoriten som till sist blev den som inte lyckades vinna. För 8 år sedan lyckades inte Mitt Romney vinna Iowa. Ändå avgick han med segern hos republikanerna. Därför är det definitivt för tidigt att räkna bort Trump som segrare i nomineringsstriden.

Marco Rubio är överraskningen och mannen som kan skrälla i New Hampshire. Lite mindre missnöjespolitiker, antietablissemang och mindre extrem än både Cruz och Trump. Fortfarande har han betydande inslag av detta. Han är mera välpolerad än de två andra och har färre ovänner. New Hampshire lär vara platsen som avgör om han kommer att tävla med de två andra eller bara vara ett stjärnskott på Iowas politiska himmel.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar