04142024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Vem skall bestämma över delningsekonomin? Marknaden eller politikerna?

Delningsekonomin är intressant och spännande. Vi ser hur persontransporter håller på att förändras av ett företag som inte har några egna fordon, Über. Och vi ser hur korttidsboende förändras av ett företag som inte har några egna hotell eller fastigheter, Airbnb. Och detta är bara början på en trend som kommer att påverka många branscher. Vad vi ser är hur en helt ny ekonomi växer fram under fria former.

Men säg den glädje som varar för evigt. Nu har regeringen tillsatt en utredare som skall titta närmare på delningsekonomin. Den skall kartläggas, analyseras och så småningom förmodligen också lagregleras.

Visst, till exempel konsument- och skatterätt måste vara tidsenlig och fungera på marknaden. Men utredningen gör mig ändå orolig. Som alltid när politiker lägger sig i, så riskerar man att fastna i regleringar som hämmar en spontan utveckling. Varken utredare eller politiker en susning om hur denna nya ekonomi kommer att utvecklas. Ingen vet vilka affärsområden som kan komma att utvecklas mot en delningsekonomi. Och ingen vet vilka helt nya affärsmodeller som kan komma att utvecklas.

Därför skall man lagstifta och reglera så lite som möjligt. Marknaden måste ges utrymme att utvecklas spontant, längs nya och ofta oväntade vägar.

Vem är då utredaren? I regeringens pressmeddelande kan man läsa ”Karin Bradley är universitetslektor och forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan, Institutionen för samhällsplanering och miljö. Hon har under de senaste åren ägnat en stor del av sin forskning åt delningsekonomin.”

Hon är säkert en smart, begåvad och trevlig människa på alla sätt och vis. Men jag noterar även att hennes ingång mot delningsekonomin inte så mycket är de nya fenomen som vi just nu ser skaka om marknaden. Hennes specialitet verkar istället vara ”kollaborativ konsumtion”. Det vill säga sådant som klädbytardagar, bilpooler och kooperativ verksamhet. Detta är säkert också viktigt, men spelar i en helt annan division än den moderna, globala delningsekonomin. Vilket får mig att undra lite över vilket perspektiv utredningen kommer att få.

Jag vill inte alls förringa verksamhet som lånecyklar och barnvagnspooler. Men om vi tror på delningsekonomin och dess potential, då måste man nog tänka större. Då måste man ha ett marknadsliberalt perspektiv med ett stort mått av tillit till de frivilliga och spontana samarbeten som politiken aldrig kan kommendera fram, bara lägga hinder i vägen för.

Utredningen skall presenteras senast den 31 mars 2017.

/ HAX

Vad händer nu?

Senaste artiklarna