04252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Ersätt politikerna med moderna människor!

Bloggen Cornucopia lyfte just fram en rapport som presenterats av Linnéuniversitetet. Den sägs mäta ”Ungdomars förtroende för vem som kan lösa samhällsutmaningarna”. Vilket är en klurigare fråga än man först inser. Vad menas till exempel med att ”lösa”?

Efter forskningen  — som har störst förtroende bland unga, med 60 procent — kom näringslivet och individens eget ansvar på andra plats med 40 procent var. Utanför pallplats kommer media och vad som dunkelt kallas ”organisationer”. Och sist, med blott 20 procents förtroende var, kommer politiker och gruppen ”beslutsfattare”.

Och ungdomen har rätt – vi måste lita betydligt mer på näringslivet och individen än på politiker och byråkrater. Speciellt nu när politikerna tycks vara galnare än vanligt.

För att man skall kunna lyckas med något över huvud taget krävs att man vet vad man vill uppnå. Men dagens politiker saknar riktning och svar, de är pressade och nervösa. De har förmodligen inte ens förstått vissa samhällsfrågors fulla kontext.

Någon måste ta ut en kurs. Varför inte måla upp visionen av Sverige som ett riktigt företagarvänligt land? Varför inte betro människor med frihet och ansvar? Varför inte låta marknaden lösa problem som politiken inte rår på? Varför inte satsa på tillväxt och verkligt välstånd? Att avreglera är i princip gratis. Det är bara en fråga om politisk vilja.

Det handlar i förlängningen om att ge makt tillbaka till den enskilda individen.

Varför tror politikerna egentligen att förtroendet för dem är så lågt? När skall de begripa att de måste visa att de litar på medborgarna för att få förtroende tillbaka?

Sverige behöver inte någon stark, bombastisk ledare. Vad vi behöver är snabbtänkta, smarta och förtroendeingivande politiker – som lyssnar på vad som sägs och som är ärliga. Goda kommunikatörer med verklighetskontakt och en realistisk plan. Ledare som vågar släppa loss skaparkraft och spontan utveckling. Moderna människor.

Skall det verkligen vara så omöjligt?

/ HAX

Fler intressanta siffror om dagens ungdom finns i Cornucopias bloggpost: Sveriges ungdomar är smarta – inser att politiker och beslutsfattare är inkompetenta »

Vad händer nu?

Senaste artiklarna