06232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Nya primärvalresultat

Så var det dags för ”Supersaturday” i primärvalskampanjen och framförallt caucus i Kansas, Kentucky och Maine. I Louisiana hölls ett traditionellt primärval.

Ted Cruz vann Kansas och Maine och Donald Trump Kentucky och Louisiana. För Cruz var detta framgången han behövde för att få ny energi i sin kampanj. För Marco Rubio ytterligare ett bakslag. 

Ted Cruz är den kandidat som är mest konservativ i det republikanska startfältet. Han är bokstavstorgen kristen och självklart abortmotståndare. Den stora frågan för etablissemanget i partiet är om han verkligen är valbar som president? Ledningen för republikanerna ställs inför frågan om pest eller kolera, Trump eller Cruz? Då är det långt ifrån säkert att man kommer att välja Cruz.

Effekterna av anti-Trump kampanjen för Donald Trump verkar ha varit små eller obetydliga. Däremot kan kampanjen ha skadat Marco Rubio och vara en av förklaringarna till hans dåliga resultat.

Lärdomen av gårdagens val för Donald Trump är att i ”caucus” som inte är ett traditionellt  val och som inte tillåter oberoende att rösta  är klar. Organisationen är för svag för denna typ av valprocedurer. Det krävs framförallt mycket mer människor involverade på plats. Det saknar Trump.

När resultaten nu summeras och prognoser görs för resultaten i framtida primärval, där en hel del är konstruerade så att ”the winner takes all” av delegater blir det tveksamt som Donald Trump får de erforderliga 1.237 delegaterna. Det blir allt mer en öppen fråga. Däremot verkar det osannolikt att någon annan än Trump vinner primärvalsserien.

Om ingen av kandidaterna får det erforderliga antalet delegater blir det fler omröstningar vid partikonventet och delegaterna blir fria att rösta på vem man vill, även på någon som inte ställt upp i primärvalscirkusen.

För demokraterna blev det 2 delstater för Sanders och 1 för Hillary Clinton. Man höll nämligen val bara i Kansas, Luisiana och Nebraska. Med ett formidabelt försprång för Hillary Clinton i antal delegater är hon sakta men säkert på väg att säkra sin nominering.

 

Vad händer nu?

Relaterade artiklar