04182024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Sossarnas bunkermentalitet kommer att bli partiets undergång

Det fanns de som trodde att Socialdemokraterna hade lärt sig något av sina år i opposition, att de dragit någon form av rimliga slutsatser. Alla sådana förhoppningar tycks dock ha kommit på skam.

Sverige svänger tillbaka mot bidragslinjen, landets län skall slås samman till centraliserade jätteregioner och förmynderiets pekpinne används flitigt.

Men allt är inte riktigt som förr. Ny teknik kräver nya pekpinnar. Till exempel vill S censurera internet – för att försvara det ”spelmonopol” som ger partiet ett rejält tillskott till kassan genom A-lotterierna.

Det sägs att Socialdemokraterna inte har tänkt en ny tanke på hundra år. Men det stämmer faktiskt inte. Om man tittar under huven på partiet, då ser man att den identitetspolitik som man kanske främst förknippat med Fi och olika vänstergrupper sprider sig. Vilket knappast gör något bättre. Nu är S på väg att bli ett centralistiskt, paternalistiskt maktparti som dessutom ägnar sig åt politiskt korrekt nonsens.

Betongsossar som ägnar sig åt identitetspolitik… Den kognitiva dissonansen är uppenbar. Det är definitivt inte vad partiet behöver.

Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti skulle kunna välja en annan väg. Som brittiska Labour gjorde under Blair: Att bli ett mittenparti som omfamnar den fria ekonomins fördelar, som inser att folk vill att det skall löna sig att jobba och som gör sig valbart även för icke-socialister.

Men all sådan förändring tycks vara omöjlig inom den svenska socialdemokratin. Det kan möjligen förklaras av att facket har ett så starkt grepp om partiet. Men också av en ideologisk stelhet, som inte låter idéer utvecklas i takt med tiden. En politik som vägrar släppa greppet om 1920-talet fungerar helt enkelt inte speciellt bra år 2020.

Det är anmärkningsvärt att det politiska parti som anser sig vara mest statsbärande av alla inte förmår att ha en modern, självkritisk och nytänkande debatt om sin politik. Sossarna tycks ha fastnat i något slags bunkermentalitet där alla tankar om förnyelse och utveckling ses som ett tecken på svaghet.

Så håller de också på att göra sig själva allt mindre relevanta.

/ HAX

Vad händer nu?

Senaste artiklarna