05072021Huvudnyheter:

Nu måste Löfven sparka MP ur regeringen

Hur länge står Stefan Löfven ut med Miljöpartiet?

Kaoset hos de gröna är imponerande. Varje gång de försöker sig på någon form av krishantering, då blir allt bara ännu värre. Det finns nu fullt synliga sprickor i partiet. Den identitetspolitiska konflikt som uppstår när feminism möter islam är totalt ohanterlig. Listan över Miljöpartiets sakpolitiska svek är besvärande lång.

Om de hade förmåga till självkritik, då borde miljöpartisterna lämna regeringen på eget initiativ. Det funkade inte. De har tillfört mycket lite av värde. Och de lever inte i samma politiska universum som sossarna

Miljöpartiet är i sitt nuvarande tillstånd inte regeringsmässigt.

Det är dags för statsminister Stefan Löfven att lyfta ut MP ur regeringen – nu när ett naturligt tillfälle bjuds.

Det är i stort sett riskfritt. Allianspartierna vill absolut inte ha nyval just nu. Och de tycks (absurt nog) inte vara redo att axla regeringsmakten.

Löfven kan ombilda regeringen till en ren S-regering. Utan MP som drivankare blir det enklare för honom att göra upp i riksdagen. Han skulle till exempel kunna komma överens med de borgerliga partierna om att rädda kärnkraften. Eller om att skrota idén på höghastighetståg, för att istället se till att de befintliga järnvägarna fungerar som de skall. Detta för att bara nämna två frågor som behöver hanteras utan MP.

Men här finns även ett långsiktigt, ideologiskt intressant perspektiv för socialdemokratin. Det handlar om identitetspolitiken. Den duger inte som bärande idé. Vilket många ledande socialdemokrater är mycket väl medvetna om.

Utan MP i regeringen kan det bli lättare för S att hålla de identitetspolitiska tendenserna i sitt eget parti under kontroll. Förnyelsen av partiet måste söka sig andra vägar. Vilka de nu kommer att bli.

Det känns ovant att skriva det, men: Låt sossarna regera på egen hand ett tag.

Det är inte så farligt. De har ingen egen riksdagsmajoritet att luta sig mot, så de kan inte göra vad de vill. Och det saknas inte praktiska frågor att hantera. Socialismen kan vänta.

/ HAX

Vad händer nu?

Senaste artiklarna